Πλημμυρισμένα σπίτια, κομμένοι δρόμοι στη βόρεια Εύβοια - «Άνθρωποι ανέβηκαν σε ταράτσες για να σωθούν»

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Elias στη βόρεια Εύβοια, την οποία χτυπά από τα ξημερώματα, με τα νερά να μπαίνουν σε σπίτια, τοιχία να παρασύρονται και δρόμους να πλημμυρίζουν και να διαλύονται.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη βόρεια Εύβοια και εκτείνονται σε διάφορα χωριά, ενώ, εκτός από πλημμυρισμένα σπίτια, υπάρχουν αναφορές και για εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, του Νηλέα, του Κηρέα, του Μεσσάπιου και του ποταμού στη Σηπιάδα.

Η ασταμάτητη βροχή που ξέσπασε από τα ξημερώματα να έχει μετατρέψει δρόμους σε ποτάμια και να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, ενώ όπως αναφέρουν τοπικά site χείμαρρος ορμητικών νερών φτάνει και εκβάλει μέσα στη θάλασσα, μετατρέποντας παραλίες σε λασπότοπους.

Τεράστια ποσοστά βροχής στη Βατερή

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 είχαν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

Πευκί

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωπο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Μάλιστα, οικογένεια εγκλωβίστηκε σε τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και υπήρξε επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Γέφυρα του Ξηριά στο Πευκί:

Δραματική η κατάσταση και στο Μαντούδι

Δραματική χαρακτηρίζει -μέσω του iefimerida.gr- την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο του ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, οι ζημιές σε έργα υποδομής, όπως γέφυρες, δρόμους και αντιπλημμυρικά έργα, είναι τεράστιες, ενώ και σε ιδιωτικές περιουσίες οι ζημιές είναι εκτεταμένες.

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος αναφέρει: «Από τις τρεις τα ξημερώματα και μέχρι αυτή την ώρα, έχουν καταγραφεί 235 χιλιοστά βροχής. Οι καταστροφές είναι τεράστιες τόσο στις Ροβιές, όσο και στο Μαντούδι και στο Μετόχι. Έχουν καταρρεύσει τοιχία, γέφυρες, τεχνικά έργα. Δεν υπάρχει οδοποιία. Τίποτα. Μεγάλες ζημιές. Και φυσικά πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και χωράφια. Είμαστε όλοι έξω στο δρόμο και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Περιμένουμε από λεπτό σε λεπτό και τον υπουργό , τον κύριο Κικίλια να δούμε τι θα κάνουμε».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα εστάλη στους κατοίκους του Μαντουδίου μήνυμα 112 προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα καθώς και για κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

Μεγάλα προβλήματα στις Ροβιές

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσματα να πλημμυρήσουν πάνω από 40 σπίτια. Κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης ανέφερε νωρίτερα ότι «το δυτικό κομμάτι του δήμου, από τις Ροβιές μέχρι τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά καθώς ολόκληρο το βουνό έχει μεταφερθεί μέσα στους οικισμούς».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι είχαν εγκλωβιστεί νωρίτερα και κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική επιχείρησε να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.

Δραματική κατάσταση και στο χωριό Κυμάσι

Η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, οπού μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».

Την ίδια ώρα στην περιοχή Δερβένι έχει κλείσει ο δρόμος που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Εύβοια.

Και στην Ιστιαία υπάρχουν προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και κλήσεις για άντληση υδάτων.

Το χωριό Καμάρια κοντά στην Ιστιαία:

Στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα βρέχει με ιδιαίτερη ένταση και οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού παρακολουθώντας την εξέλιξη της κακοκαιρίας.