Eurostat: Δεύτερη η Ελλάδα στις αυξήσεις τιμών στα αγροτικά προϊόντα

Το αργυρό μετάλλιο ακρίβειας παίρνει η Ελλάδα καθώς καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στα αγροτικά προϊόντα κατέγραψε στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τη Eurostat.

Ειδικότερα, η Ελλάδα φιγουράρει στη δεύτερη θέση των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με +21%, πίσω μόνο από την Πορτογαλία, που κατέγραψε +22%, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο ελαιόλαδο (56% έναντι αύξησης 48% στην ΕΕ), στο γάλα (32% έναντι μείωσης 2% στην ΕΕ), στα αυγά (21% έναντι αύξησης 31% στην ΕΕ), στα φρούτα (16% έναντι αύξησης18% στην ΕΕ), στα λαχανικά (11% έναντι αύξησης 13%) και στα δημητριακά (7% έναντι μείωσης 31% στην ΕΕ).

Στην ΕΕ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα εσπεριδοειδή (89%), στο λάδι και τις πατάτες (38%), οι οποίες, σύμφωνα με την Eurostat, οφείλονται κυρίως στην ξηρασία.

Την ίδια περίοδο, το μέσο κόστος εισροών για την αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 5% στην ΕΕ μετά την αύξησή τους κατά 11% στο α’ τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των λιπασμάτων και βελτιωτικών εδάφους (-23%), της ενέργειας και λιπαντικών (-13%) και των ζωοτροφών (-5%).