Σε επιφυλακή στρατός και πυροσβεστική σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την κακοκαιρία Elias

Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Elias», τόνισε σε ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια “Daniel” να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτό ζήτησε «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ προσέθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσουν τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

«Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία των πολιτών. Θα ήθελα να ζητήσω να ακολουθούμε πιστά και πολύ προσεκτικά τις οδηγίες όπως αυτές έρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο. Καταρχάς για σήμερα Δευτέρα φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσει εδώ στη Θεσσαλία, και να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αύριο, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη σύμφωνα πάντα με αυτά τα οποία λέει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις. Προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν έτσι ώστε με τους εργαζομένους της και με τα μηχανήματα της να μπορεί να ανοίξει κοίτες, επιχειρούν σε γέφυρες, σε ρέματα σε ποτάμια και σε δύσβατες δύσκολες περιοχές».

«Για μια ακόμη φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι τη μάχη αυτή τη δίνουμε όλοι μαζί. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια. Πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προασπίζοντας και ό, τι άλλο υπάρχει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Από την μεριά του ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας ανέφερε πως έχουν «προετοιμαστεί για το χειρότερο αναμένοντας το καλύτερο» και πως είναι σε μερική γενική επιφυλακή και σε άλλες περιοχές όπως την Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο αλλά οι δυνάμεις στη Θεσσαλία είναι πιο ισχυρές επειδή έχουν «τραυματιστεί» υποδομές από το προηγούμενο φαινόμενο κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σημείωσε πως στη περιοχή βρίσκονται 650 πυροσβέστες, 140 πυροσβεστικά οχήματα, βάρκες 3ης 4ης και 8ης ΕΜΑΚ, δυνάμεις ΕΜΟΔΕ, 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα συν 4 του στρατού.

Στη συνέχεια ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης δήλωσε πως έχουν καταγραφεί 48 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 86 λοίμωξης αναπνευστικού ενώ καταγράφηκε συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό στη Λάρισα.

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει 1 πιθανό κρούσμα λεπτοσπείρωσης και πως το συντονιστικό ενημερώθηκε για τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους που περισυνέλλεξε η φιλοζωική εταιρία και έκανε έκκληση στους δήμους να μεριμνήσουν για την διαχείριση των αδέσποτων σκύλων που ενδεχομένως να μολύνονται μέσω της επαφής από τα μολυσμένα νερά.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σχετικά με το νερό είναι στον:

  • Δήμο Ζαγορά Μορισίου ακατάλληλο το νερό για ολόκληρο τον δήμο
  • Δήμο Τυρνάβου ακατάλληλο το νερό για τον οικισμό Λυγαριάς
  • Δήμο Κιλελέρ κατάλληλο για την κοινότητα Καλαμακίου
  • Δήμο Αγιάς ακατάλληλο για την κοινότητα Αγιάς

Στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες μετέβη ο Β. Κικίλιας
O υπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλία από χθες το απόγευμα. Στη Λάρισα πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, κατά την οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα και δόθηκαν επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κακοκαιρίας Elias.

Σήμερα, από το πρωί, ο υπουργός πήγε σε περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες (Μικρό Ευύδριο, Δέλτα Καρδίτσας, Προάστιο Καρδίτσας, Μουζάκι, Φαρκαδόνα, Κεραμίδι, Βλοχός και στον Παλαμά).

Ο κ. Κικίλιας συνομίλησε με πυροσβέστες και άνδρες της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι σε επιφυλακή αλλά και όσους επιχειρούν στις περιοχές αυτές μαζί με εργαζόμενους και μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι εργασίες για τον καθαρισμό από φερτά υλικά σε ρέματα, ποταμούς και γέφυρες, τη διάνοιξη κοιτών, καθώς και για την αποκατάσταση αναχωμάτων συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας με κατοίκους των χωριών που χτυπήθηκαν από τον Daniel, είπε ότι η κακοκαιρία που ξεκινά σήμερα είναι μια δεύτερη δοκιμασία για όλους, μια μάχη που όπως τόνισε «θα τη δώσουμε όλοι μαζί».

Μαρινάκης: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις ενόψει της κακοκαιρίας – Πάνω από 1.600 αστυνομικοί και 650 πυροσβέστες στη Θεσσαλία

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές ενόψει της νέας κακοκαιρίας επισήμανε, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως επισήμανε δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχιάδα και Δομοκό και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.

Επίσης, πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε ποτάμια, ρέματα, φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα. Όπως είπε στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα ενώ επίσης έχει ενισχύει το προσωπικό του. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και τρία πλοία του λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου « Ξενοκράτης».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ μήνυμα 112 εστάλη σε Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, δύο Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού – κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενειπάια ποταμό, στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κρατική αρωγή στους πληγέντες

Σχετικά με την κρατική αρωγή στους πληγέντες από τις πλημμύρες όσο και από τις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έχουν υποβληθεί 25.000 οριστικές αιτήσεις, ενώ οι αυτοψίες από τα κλιμάκια έχουν ξεπεράσει τις 17.000 και συνεχίζονται.

«Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη καταβολή αποζημιώσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα θα καταβληθεί μια δεύτερη καταβολή ύψους 10 εκατ. ευρώ.» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.

«Επιπλέον, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Πιστώθηκαν σχεδόν 497.000 ευρώ σε 104 δικαιούχους. Σε αυτές περιλαμβάνονται και πληρωμές ύψους 203.000 ευρώ σε 32 πληγέντες από τις πυρκαγιές στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ως πρώτη αρωγή, αλλά και 144.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή»

«Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν δοθεί συνολικά ως πρώτη αρωγή σχεδόν 1.700.000 ευρώ» είπε.