Εικόνες μεγάλου συνωστισμού στα λεωφορεία - Οι οδηγοί κατεβάζουν κόσμο

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους του Λεκανοπεδίου και μεγάλη ταλαιπωρία τόσο για οδηγούς όσο και για εργαζόμενους, είναι η εικόνα που επικρατεί από το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα.

Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οδηγοί σε ΗΣΑΠ και μετρό έχουν τραβήξει χειρόφρενο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ο απόλυτος συνωστισμός στα λεωφορεία.

Τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, πλήθος κόσμου, στην προσπάθειά του να μετακινηθεί, επέλεξε τα λεωφορεία.

Στο βίντεο του protothema.gr φαίνεται κόσμος να τρέχει να προλάβει το λεωφορείο περιμένοντας δε περισσότερο από μια ώρα στη στάση. Λόγω του συνωστισμού, οι οδηγοί ζήτησαν μάλιστα από κόσμο να κατέβει καθώς δεν ήταν δυνατό να ξεκινήσει το δρομολόγιο με τόσους πολλούς επιβάτες.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη κρίθηκαν παράνομες οι στάσεις εργασίας στα λεωφορεία. Τα λεωφορεία πραγματοποίησαν κανονικά τα δρομολόγιά τους την Πέμπτη.

Εικόνες από τη μεγάλη συμφόρηση στο κέντρο της Αθήνας κατά τις πρωινές ώρες:

5975499
5975501
5975500

Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς

Παράνομη κρίθηκε η στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Οπότε τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ κινούνται κανονικά καθώς το συνδικάτο ανέστειλε την κινητοποίηση. Ωστόσο οι συνδικαλιστές παροτρύνουν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Νόμιμη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Κατά τ΄άλλα μετ΄εμποδίων θα κινηθεί σήμερα το επιβατικό κοινό λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στο Μετρό, το Τραμ, τον ηλεκτρικό και τα τρόλεϊ.

Ειδικότερα, η γραμμή 1 ( ηλεκτρικός) και οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα ακινητοποιηθούν λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Όμως αυτό βρίσκεται υπό αίρεση, καθώς η διοικηση της ΣΤΑΣΥ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας σε Μετρό και ΗΣΑΠ. Η υπόθεση θα εκδικαστεί σήμερα, Πέμπτη. Το τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη κυκλοφορίας ως τις 13:30 στο πλαίσιο της παροχής της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας καθώς το δικαστήριο δεν έκρινε παράνομη τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Αντίθετα χωρίς τρόλεϊ θα είναι η Αθήνα το πρωί έως ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει αν είναι παράνομη η απεργία, η οποία εκδικάζεται σήμερα.

Επιπλέον, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής ανακοίνωσε στάση εργασίας από 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας.

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο Πειραιά. Κανονικά θα πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, αλλά και εκείνα με προορισμό τον Πειραιά.