Κακοκαιρία Daniel: Ο Στρατός στήνει γέφυρα για την επανένωση του Βόλου με το Πήλιο

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, έχουν ριχτεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, αφού στη Θεσσαλία, οδικά δίκτυα έχουν καταστραφεί, γέφυρες έχουν καταρρεύσει, ενώ υπάρχουν ζημιές σε πολλές ακόμα υποδομές.

Μάλιστα, ο Βόλος έχει αποκοπεί από το Πήλιο, αφού κατέρρευσε η γέφυρα στα Καλά Νερά, με τον Στρατό να έχει ξεκινήσει από χθες, Πέμπτη, να στήνει μια σιδερένια γέφυρα Bailey στο σημείο, το στήσιμο της οποίας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, αφού χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά.

Στο σημείο έχει μεταβεί μονάδα μελετών και κατασκευών του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι ενώνουν τα κομμάτια της γέφυρας με προσωπικό και υλικό της πρώτης στρατιάς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, τη στήνουν αρχικά σε σταθερό σημείο για να την τοποθετήσουν αργότερα στο μέρος που έπεσε η γέφυρα και απέκοψε το Βόλο με το νότιο Πήλιο.

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική, αφού οι κάτοικοι στο νότιο Πήλιο είναι χωρίς ρεύμα, φαγητό και νερό και δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν προμήθειες.

Σημειώνεται ότι από χθες έχει ενισχυθεί το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel, με διαταγή του ΓΕΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας επιχειρούν τέσσερις φορτωτές γαιών – εκσκαφείς τάφρων, οκτώ φορτωτές γαιών, δύο προωθητές γαιών, επτά λέμβοι, οχήματα γενικής χρήσης καθώς και ένα λεωφορείο.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα συνδρομής βρίσκεται ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών με 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Εκτός από την έγκριση τοποθέτησης της γέφυρας στα Καλά Νερά Βόλου, έχει γίνει αναγνώριση για τοποθέτηση γεφυρών Bailey στα Στουρναρέικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Επιπρόσθετα, με εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «Ξενοκράτης» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών, δηλ. το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί ενώ το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.