Εργασία συνταξιούχων: Κρατήσεις τριών ταχυτήτων και προστατευτικές ρυθμίσεις

Τρεις κατηγορίες κρατήσεων, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης του συνταξιούχου, αλλά και τέσσερις ρυθμίσεις οι οποίες εξασφαλίζουν εισοδηματικό όφελος για τους περίπου 60.000 δικαιούχους, περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Η προβλεπόμενη από την ρύθμιση κατάργηση της κράτησης του 30% της σύνταξης που λαμβάνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος, από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα προβλέπει την καθιέρωση τριών κατηγοριών κράτησης επί του εισοδήματος που προέρχεται από την απασχόληση:

– Για τους μισθωτούς η επιβάρυνση θα είναι 10%, συνολικά για κύρια και για επικουρική ασφάλιση.
– Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση, θα υπάρξει κράτηση 50% επί της κατηγορίας που έχουν επιλέξει ως ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη, ενώ
– για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές και για επικουρική ασφάλιση, η κράτηση θα είναι από 40% επί της ασφαλιστικής κλάσης τους, για κύρια και για επικουρική ασφάλιση.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασιας, η ενθάρρυνση της εργασίας των συνταξιούχων με εισοδηματικό όφελος για τους ίδιους, αλλά και για τον κρατικό κορβανά από την φορολόγηση και τις ασφαλιστικές κρατήσεις, καθώς δεν θα έχουν λόγο να επιλέξουν την αδήλωτη εργασια.

Παράλληλα, η ρύθμιση περιλαμβάνει πρόνοιες για την προστασία του εισοδήματος των δικαιούχων, καθώς:

1. Καταργείται η περικοπή της σύνταξης κατά 30% που ισχύει από το 2020 (νόμος Βρούτση).
2. Θα υπάρξει ανώτατο πλαφόν στο ποσό της κράτησης, το οποίο θα ισούται με το δεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης που σήμερα προσδιορίζεται στα 413,76 ευρώ
3.Διατηρούνται όλες οι εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου, που ίσχυαν ήδη και αφορούν αγρότες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, πολύτεκνους και ψυχικά ασθενείς.
4. Ο πρόσθετος χρόνος ασφάλισης που θα προκύψει για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να εργαστούν, θα οδηγεί σε προσαύξηση της σύνταξης.