Οι τρεις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τρία σημεία ιδιαίτερης προσοχής περιλαμβάνουν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και θα συμπεριληφθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της Δημόσιας διαβούλευσης.

Ειδικότερα:

1. Η δεύτερη, παράλληλη απασχόληση που προβλέπει το νομοσχέδιο, δεν θα οδηγεί σε μειωμένο όριο συνταξιοδότησης για τον εργαζόμενο, αλλά στην αύξηση του τελικού ποσού της σύνταξης μέσω της ενίσχυσης του ανταποδοτικού μέρους της.
Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

2, Στους συνταξιούχους που επιλέγουν να απασχοληθούν, θα επιβάλλεται κράτηση ύψους 10% επί του εισοδήματος από την εργασία.
Παράλληλα, θα καταργηθεί η περικοπή του 30% της σύνταξης που ισχύει σήμερα.
Επίσης, για ετήσιο εισόδημα από την εργασία που δεν υπερβαίνει τα 4.932 ευρώ δεν θα επιβάλλεται εισφορά, ενώ για τα υψηλά εισοδήματα θα υπάρξει όριο ασφαλείας προκειμένου οι κρατήσεις να μην ξεπερνούν το ποσό που αντιστοιχεί σήμερα στην περικοπή του 30% στις συντάξεις.

3. Για την συνταξιοδότηση δικαιούχων με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους έως 30.000 ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδεχθούν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και τον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στην ευεργετική ρύθμιση.
Στόχος, είναι από την ρύθμιση να μην οφεληθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, θα επιτρέπεται η συνταξιοδότηση με οφειλές έως 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ σήμερα) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και έως 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ) για τους αγρότες.