Για 11η μέρα μαίνεται η φωτιά στον Έβρο - Αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα και Ροδόπη

Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς στον Έβρο για 11η ημέρα καθώς οι Πυροσβέστες έρχονται αντιμέτωποι με τις αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρεις Βρύσες.

 

Μάχη με τη φωτιά δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις και στο δάσος της Δαδιάς, προκειμένου να μην περάσει η πυρκαγιά τον οδικό άξονα και φτάσει στον πλούσιο σε βλάστηση δρυμό.

Στην κατάσβεση συνδράμουν 10 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα (τα δύο από Κύπρο) ενώ οι επίγειες δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας είναι οι εξής:

Η Τσεχία συμμετέχει με 16 Πυροσβέστες και τρία οχήματα, η Σλοβακία με 39 Πυροσβέστες και οκτώ οχήματα, η Σερβία με 28 Πυροσβέστες και η Αλβανία (δια μέσου διακρατικής συμφωνίας) με 46 Πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Στη Ροδόπη οι Πυροσβέστες αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη. Συνδρομή παρέχουν τριάντα έξι (36) πυροσβέστες με πέντε (5) οχήματα από Βουλγαρία. Στη Βοιωτία αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.