Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον ΄Εβρο, εκκενώθηκαν οικισμοί - Μεγαλώνει τη Δευτέρα η απειλή λόγω των ανέμων

Σε εξέλιξη βρίσκεται για ένατη ημέρα η μεγάλη φωτιά που σαρώνει τον Έβρο, έχοντας δημιουργήσει δύο ενεργά μέτωπα.

Στις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή του οικισμού της Αύρας και των Κασσιτερών που έχουν εκκενωθεί και στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Λευκίμη όπου επίσης έχει εκδοθεί οδηγία εκκένωσης, στις Τρεις Βρύσες και Δαδιά έχουν επικεντρωθεί σήμερα οι δυνάμεις κατάσβεσης.

Έβρος: Επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα

Οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν βορειοανατολικοί και κόντρα στη φωτιά η αναχαίτιση της οποίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Στον Έβρο σήμερα επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή από αέρος επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών και πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Το ένα μέτωπο καίει στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης, και το δεύτερο στην περιοχή της Δαδιάς με κατεύθυνση  τον Κοτρωνιά.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για εκκένωση στην Λευκίμμη με οδηγία να κατευθυνθούν προς Τυχερό.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη, ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Μήνυμα από το 112 δέχθηκαν και οι κάτοικοι στην περιοχή Κασσιτέρα της Ροδόπης για να απομακρυνθούν προς Σάπες.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Καίει σε δύο μέτωμα

Ανεξέλεγκτα καίνε τα δύο ενεργά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή. Το μέτωπο στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης, το οποίο χθες το βράδυ απείλησε και το χωριό της Αισύμης. Η πύρινη λαίλαπα έχει κατεύθυνση προς το γειτονικό νομό Ροδόπης, όπου γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην φτάσει εκεί. Οι άνεμοι δεν είναι σύμμαχοι καθώς ενισχύονται ξανά στην περιοχή.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή της Δαδιάς και κινείται προς τον Κοτρωνιά, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και ώστε να μην διασχίσει έναν οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. Αν η φωτιά περάσει στον δρυμό, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί ενώ δεν αποκλείεται να απειλήσει τα χωριά Κοτρωνιά και Γιάννουλη. Οι τοπικές αρχές και φορείς ρίχνουν το βάρος στο σημείο αυτό της φωτιάς, καθώς το μέτωπο πρέπει να οριοθετηθεί μέχρι το βράδυ, γιατί από αύριο Δευτέρα θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων, θα έχουμε νοτιάδες και υπάρχει κίνδυνος οι φλόγες να μεταπηδήσουν σε περιοχές που δεν έχει κάψει τις προηγούμενες ημέρες.

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: «Το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί»

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» είπε. «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

«Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να κατασβεστεί η πυρκαγιά εξήγησε ότι μιλάμε για μεγάλο ενιαίο μετωπο από το δάσος της Δαδιάς με την πυρκαγιά που ξέσπασε βορείως της Αλεξανδρούπολης ενώ σημείωσε ότι το δάσος δεν είχε καθαριστεί. «Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7 8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Πρώτον, επειδή το δάσος αυτό δεν είχε, δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».

Τέλος είπε ότι το επόμενο ζήτημα που θα προβληματίσει, αλλά σε δεύτερο χρόνο είναι οι πλημμύρες που «χρειάζονται ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά για τους οικισμούς».