Πώς έγινε το ατύχημα του Τούρκου επιχειρηματία Αλί Σαμπανσί - Το σκάφος του έπεσε σε ύφαλο, νέα στοιχεία

Nέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το σοβαρό ατύχημα που είχε στους Λειψούς -και όχι στη Λέρο, όπως γράφτηκε νωρίτερα- ο γνωστός Τούρκος επιχειρηματίας Αλί Σαμπανσί, ιδιοκτήτης της αεροπορικής Pegasus Airlines και πρόεδρος του ΔΣ της Esas Holding.

«Ο πρόεδρος της Esas Holding Αλί Σαμπανσί και η σύζυγός του Βουσλάτ Ντογάν Σαμπανσί είχαν ένα θαλάσσιο ατύχημα στις 24 Αυγούστου 2023, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Η νοσηλεία τους συνεχίζεται και η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθείται. Το κοινό θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Esas Holding.

Ο Αλί Σαμπανσί, ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του επιχειρείν της Τουρκίας, βρισκόταν το βράδυ της Πέμπτης μαζί με τη σύζυγό του Βουσλάτ Ντογάν Σαμπανσί στο ακριτικό νησί, απολαμβάνοντας, μαζί με τα παιδιά τους, τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το iefimerida.gr, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τούρκος επιχειρηματίας επισκεπτόταν τους Λειψούς, αφού και προηγούμενα καλοκαίρια επέλεγε να κάνει διακοπές με το ταχύπλοό του στο όμορφο νησί των Δωδεκανήσων. Ντόπιοι που είχαν αναπτύξει σχέσεις με τον 54χρονο επιχειρηματία κάνουν λόγο για έναν έμπειρο χειριστή σκάφους που γνώριζε καλά την περιοχή, και αποδίδουν το ατύχημά του σε κάποιον λάθος χειρισμό.

Πώς έγινε το ατύχημα με τον Τούρκο επιχειρηματία στους Λειψούς

Το iefimerida.gr επικοινώνησε αρχικά με τον δήμαρχο Λέρου, κ. Μιχάλη Κόλια, ο οποίος ενημέρωσε πως το ατυχές συμβάν δεν εκτυλίχθηκε στη Λέρο, αλλά στους Λειψούς, και πως οι τραυματίες που επέβαιναν στο σκάφος μεταφέρθηκαν απλώς στο νοσοκομείο του νησιού, όπου το ζευγάρι υποβλήθηκε στις πρώτες επεμβάσεις, προτού αναχωρήσει με πλωτό ασθενοφόρο για ιδιωτικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λειψών, κ. Φώτης Μάγγος, σε επικοινωνία που είχε με το iefimerida.gr έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς συνέβη η μοιραία πρόσκρουση του σκάφους του Τούρκου επιχειρηματία στα βράχια.

«Ο Τούρκος επιχειρηματίας βρισκόταν αγκυροβολημένος σε ένα ερημικό νησάκι, στο Μακρονήσι, ένα μίλι μακριά από το λιμάνι. Εκεί υπάρχει μια φυσική πισίνα, και ίσως γι’ αυτό επέλεξε αυτό το σημείο ώστε να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Όπως ενημερώθηκα, το βράδυ κάποια στιγμή με ένα βοηθητικό φουσκωτό σκάφος κατευθυνόταν προς την παραλία Κατσαδιά, όπου βρίσκεται μια ταβέρνα. Υπάρχει δρόμος να φτάσεις εκεί οδικώς, αλλά εκείνος λόγω του σκάφους πήγε διά θαλάσσης. Σε εκείνο το σημείο υπάρχει ένας ύφαλος. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε στον ύφαλο με το μπροστινό μέρος του σκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά εκείνος και η σύζυγός του», σημείωσε ο κ. Μάγγος μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αλί Σαμπανσί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ η υγεία της συζύγου του παρουσιάζει βελτίωση. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα δύο παιδιά τους πήδηξαν στη θάλασσα λίγο πριν από το ατύχημα και δεν τραυματίστηκαν.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό

Ανακοίνωση εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα σχετικά με το ατύχημα, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Λέρου και Λειψών, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., για περιστατικό πρόσκρουσης σε βράχο, ταχύπλοου βοηθητικού σκάφους Ε/Π-Τ/Ρ σημαίας Μάλτας, με έξι αλλοδαπούς επιβαίνοντες (4 υπήκοοι Τουρκίας, 1 υπήκοος Νοτίου Αφρικής και 1 υπήκοος Βρετανίας) στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Λειψών, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο εξ αυτών και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. των Λιμενικών Αρχών Λέρου και Πάτμου, ένα Ι/Δ – Α/Ψ και ένα Ε/Γ – Τ/Ρ σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη της Λιμενικής Αρχής Λειψών, προς παροχή συνδρομής.

Βοηθητικό σκάφος έτερου παρακείμενου Θ/Γ μετέφερε τέσσερα άτομα στον λιμένα Παρθενίου ν. Λέρου, απ’ όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Θεραπευτήριο – Νοσοκομείο Λέρου, για την παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Στη συνέχεια, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέφερε στον λιμένα Παρθενίου Λέρου ακόμη δύο άτομα, οι οποίοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο όχημα στο Κρατικό Θεραπευτήριο – Νοσοκομείο Λέρου, για παροχή νοσοκομειακής φροντίδας.

Τέσσερις εκ των ατόμων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο εξήλθαν αυθημερόν κατόπιν χορήγησης ιατρικής περίθαλψης, ενώ ένας άνδρας και μια γυναίκα -υπήκοοι Τουρκίας- διακομίστηκαν με ιδιωτικό πλωτό ασθενοφόρο σημαίας Τουρκίας στην Τουρκία.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου, ενώ το βοηθητικό σκάφος του Ε/Γ – Τ/Ρ, σημαίας Μάλτας, μεταφέρθηκε στη Λέρο».