Φωτιά: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μαγνησία, εκκενώνονται οικισμοί- Φωτιά σε επαγγελματικό χώρο στον Ασπρόπυργο

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για πυρκαγιές σε Αιτωλοακαρνανία και Ασπρόπυργο ενώ νέα αναζωπύρωση υπάρχει στη Μαγνησία με αποτέλεσμα να εκκενώνονται κι άλλες έξι περιοχές.

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν τη νύχτα οι κάτοικοι περιοχών της Μαγνησίας λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε, η οποία συνεχίζει να καίει.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται στη Ρόδο όπου η φωτιά καίει για δέκατη ημέρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίζονται οι αναζωπυρώσεις σε Κέρκυρα, Κάρυστο και Αχαΐα. Ελέγχθηκαν οι πυρκαγιές σε Λαμία και Τιθορέα Φθιώτιδας.

Υπό έλεγχο τέθηκε, επίσης, η φωτιά που ξέσπασε στην Κύμη Εύβοιας, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Χαλκιδική και Τανάγρα Βοιωτίας που είχαν ξεσπάσει το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πέντε νεκροί ο έως τώρα τραγικός απολογισμός, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές, ενώ θρηνούμε τους δύο πιλότους του Καναντέρ.

17:15 Μήνυμα 112 στον Ασπρόπυργο

Μήνυμα στους κατοίκους του Ασπρόπυργου έστειλε το 112 ώστε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω των πυκνών καπνών.

Το πύρινο μέτωπο που κατευθύνεται προς Νέα Αγχίαλο

Φωτιά σε επαγγελματικό χώρο στον Ασπρόπυργο

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε επαγγελματικό χώρο με ελαστικά στον Ασπρόπυργο.

Την περιοχή έχουν καλύψει πυκνοί μαύροι καπνοί.

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως ακούγονται και εκρήξεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά ξέσπασε σε επαγγελματικό χώρο επί της οδού Αγ. Γεωργίου, στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Στο σημείο επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκε ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.

 

 

16:48 Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Τανάγρα

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Τανάγρα Βοιωτίας.

Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα. Ενώ επιχείρησε 1 Ε/Π.

 

 Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

 

Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ επιχείρησε και 1 Α/Φ. 

Νέα 112 για εκκενώσεις στη Μαγνησία

Ιδιαίτερα δύσκολο είναι το πύρινο μέτωπο στη Μαγνησία καθώς έχει σταλεί μήνυμα του 112 για εκκένωση σε 9 περιοχές.

Συγκεκριμένα εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Σώρος, Χρυσή Ακτή Παναγίας και Άγιος Γεωργίος.

Οι εκκενώσεις πρέπει να γίνουν με κατεύθυνση τον Βόλο.

 

Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση στη Νέα Αγχίαλο

Μήνυμα εκκένωσης έστειλε το 112 στη Νέα Αγχίαλο για εκκένωση προς Αλμυρό.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα για εκκένωση προς Βόλο.

 

Πώς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών:

  • Συνολικά 8 Α/Φ CL-215, 6 Α/Φ CL-415, 17 Α/Φ PZL και 6 Ε/Π CHINOOK επιχειρούν στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, Λαμία, Μαλεσίνα, Δομοκό και Βελεστίνο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
  • Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Πέρα από την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, ισχύουν και σήμερα κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τα παρακάτω μέτρα πρόληψης πυρκαγιών για όλη την επικράτεια:

  • Εκπομπή 297 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1782 άτομα με 891 οχήματα) και 23 πυροφυλακίων (138 άτομα με 69 οχήματα), μεταξύ των οποίων 30 περιπόλων επιτήρησης (180 άτομα) από την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, στην περιοχή Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής.
  • Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
  • Ετοιμότητα 2 ωρών σε όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (5.312 άτομα) και ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (341 άτομα).
  • Εκτέλεση πτήσεων εναέριας επιτήρησης 5 Ελικοπτέρων UH-1H σε Μαγνησία – Λάρισα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο – Ικαρία και Κω.
  • Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού

Εκκενώνονται άλλοι πέντε οικισμοί

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Αγχίαλος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια, εκκενώστε τώρα προς Βόλο», αναφέρει νέο μήνυμα που έφτασε στους κατοίκους.

 

Νέο μήνυμα από το 112 στη Μαγνησία

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Καστράκι, εκκενώστε τώρα προς Μικροθήβες», αναφέρει το νέο μήνυμα του 112.

 

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση στο Σέσκλο

Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση που σημειώνεται αυτή την ώρα στο Σέσκλο, σύμφωνα με το thenewspaper.gr.

Η φωτιά φαίνεται πως παίρνει νέες διαστάσεις με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν στο σημείο, ενώ τα εναέρια μέσα αναμένονται στο χωριό μετά τον ανεφοδιασμό τους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα χαράξουν ζώνη άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην κατεβεί η φωτιά μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού. 

Πώς συνδέονται οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών με τις πυρκαγιές

Ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Γιάννης Γήτας, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών με τις πυρκαγιές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μελισσοκόμος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση μετά τη φωτιά στην Κάτω Τιθορέα

Σύμφωνα με το tvstar.gr, χθες βράδυ και ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς μαίνονταν στον κάμπο της Κάτω Τιθορέας, 65χρονος πήγε να σώσει τα μελίσσια του στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους και τα ρούχα του πήραν φωτιά με συνέπεια να υποστεί εγκαύματα εσωτερικά και εξωτερικά. 

«Προς το παρόν την προλάβαμε»

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγο στην Τανάγρα της Βοιωτίας σε αγροτοδασική έκταση με ξερά χόρτα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις όπως και μηχανήματα και βυτιοφόρα από τον δήμο Τανάγρας και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Προς το παρόν την προλάβαμε… Είμαστε όλοι εδώ και ελπίζουμε να μην έχουμε πρόβλημα» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

Έσωσαν νεογέννητο ελάφι από τη φωτιά στη Ρόδο

Στη διάσωση ενός νεογέννητου ελαφιού προχώρησαν εθελοντές που συμμετείχαν στην περιφρούρηση καμένων εκτάσεων στο χωριό Απόλλωνα στο νησί της Ρόδου, όπου για δέκατη ημέρα καίει η μεγάλη φωτιά.

 

Φωτιά στην Τανάγρα Βοιωτίας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση νοτιοανατολικά της Τανάγρας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 11 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Η φωτιά δεν απειλεί οικισμούς.

 

Δείτε φωτογραφίες από τη φωτιά στον Μαχαιρά στην Αιτωλοακαρνανία

  

Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

 

Νέο μέτωπο στη Χαλκιδική, στον Άγιο Νικόλαο

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής και συγκεκριμένα σε έκταση με ξερά χόρτα και ελαιόδεντρα.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα αεροσκάφος.

 

Φωτιά ξέσπασε στην Αιτωλοακαρνανία

Φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στον Μαχαιρά. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και 3 αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Χαλκιδική

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση, που ξέσπασε λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι μεταξύ Μεταμόρφωσης και Νικήτης, εγγύτερα προς τον δεύτερο οικισμό, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Στο σημείο επιχείρησαν 37 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά από τη Βουλγαρία με 10 άτομα, ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές.

Πώς είναι η κατάσταση στη Μαγνησία 

Θετικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας, αφού σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Συντονιστικό Κέντρο δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, πλην μίας αναζωπύρωσης που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 στο Αερινό και πίσω από το ΣΕΑ της ΠΑΘΕ, αλλά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο με ρίψεις νερού τόσο από τις επίγειες όσο και από τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωμένη ένταση και μόνο κάποιες ξαφνικές ριπές επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμες γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο του Βόλου, υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ζητήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Λίγο μετά το μεσημέρι το κύριο βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου μεταξύ Βόλου και Νέας Αγχιάλου, πάνω από την εθνική οδό Βόλου-Μικροθηβών, καθώς υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις.

Πού υπάρχουν φωτιές στην Ελλάδα

  • Δείτε live χάρτη από το Zoom Earth εδώ
  • Δείτε live χάρτη από τη NASA εδώ

Έρχονται δύο ακόμη Καναντέρ από τη Γαλλία

Ακόμη δύο Καναντέρ από τη Γαλλία θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

«Οι σφοδρές πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Εκτός από την υποστήριξη που παρέχεται ήδη μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, κινητοποιούμε άλλα δύο canadair από τη Γαλλία μέσω του rescEU για να βοηθήσουμε στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στα καλύτερά της!» σημείωσε ο κ. Λέναρσιτς.