Αρτοποιός για τη φωτιά στη Ρόδο: «Ο άνεμος κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα - Εστάλη μήνυμα από το112»

Δύσκολη η νύχτα στη Ρόδο όπου οι πυροσβέστες έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση και ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι και δημιουργούσαν εκ νέου πολλές αναζωπυρώσεις.

Η μεγάλη αναζωπύρωση ήταν στο μέτωπο προς Λάερμα και για το λόγο αυτό στις 22.29 το βράδυ στάλθηκε μήνυμα από 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή, να εκκενώσουν προς τον Αρχάγγελο.

Στο νησί των Δωδεκανήσων έφθασαν 25 πυροσβέστες αεροπορικώς από την Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα το πρωί φτάνουν ακτοπλοϊκώς 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 οχήματα, που θα προστεθούν στους 125 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, που ήδη επιχειρούν. Κατά τη διάρκεια της ημέρας χθες επιχείρησαν από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αρτοποιός: Δύσκολη η επιχείρηση κατάσβεσης

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα στο βόρειο κομμάτι και ο έντονος αέρας κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα, γι’ αυτό και εστάλη το μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού.

Βελτιωμένη η κατάσταση στη Δυτική Αττική

Από την άλλη πλευρά αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής όπου παρέμειναν και τη νύχτα ισχυρές επίγειες δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς που υπάρχουν και τυχόν αναζωπυρώσεις.

Παρόμοια κατάσταση και στην Λακωνία, όπου αντιμετωπίστηκαν χθες όλες οι αναζωπυρώσεις.

Ηδη με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες κατάσβεσης και από τα εναέρια μέσα με ρίξεις νερού στις εστίες φωτιάς και στα σημεία των αναζωπυρώσεων.

Η βοήθεια για την κατάσβεση των φωτιών από το εξωτερικό

Εντωμεταξύ νέα συνδρομή σε πυροσβεστικά αεροσκάφη θα φθάσει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού:

Η Κύπρος, η οποία απέστειλε 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Αir Τractor μέσω rescEU και η Κροατία, η οποία απέστειλε 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415, επίσης μέσω rescEU.

Υπενθυμίζεται ότι εναέρια συνδρομή στη χώρα μας έχουν παράσχει, επίσης, στο πλαίσιο αντίστοιχου αιτήματος που έχει υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, η Ιταλία με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU και η Γαλλία, επίσης με δύο αεροσκάφη CL-415.

Αναφορικά με τις επίγειες ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνδράμουν τους Έλληνες πυροσβέστες στα μέτωπα των πυρκαγιών, πεζοπόρα τμήματα και πυροσβεστικά οχήματα έχουν αποστείλει ήδη η Ρουμανία (40 πυροσβέστες και 5 οχήματα) και η Σλοβακία (31 πυροσβέστες και 15 οχήματα).

Εντός της ημέρας φτάνουν στην Αττική οι 149 πυροσβέστες συνοδεία 49 οχημάτων από την Πολωνία. Η Ρουμανία αποστέλλει επιπροσθέτως 50 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ πεζοπόρο τμήμα με 50 πυροσβέστες καθώς και 10 οχήματα αποστέλλει και η Βουλγαρία.

Τους Έλληνες πυροσβέστες συνδράμουν ταυτόχρονα και ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, που μετέχουν στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι εναέρια συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχει λάβει η χώρα μας και σε διμερές επίπεδο, από το Ισραήλ και την Ιορδανία. Τρία εναέρια μέσα θα στείλει και η Τουρκία.