Νύχτα αγωνίας σε Ρόδο, Δ. Αττική και Σπάρτη - «Μάχες» για να οριοθετηθούν οι πυρκαγιές

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ πυροσβέστες αστυνομικοί και εθελοντές προκειμένου να περιορίσουν τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται σε Μέγαρα, Λουτράκι, Ρόδο και Λακωνία.

Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική, τη Ρόδο και τη Λακωνία ενώ βελτιωμένη αισθητά είναι η εικόνα στο Λουτράκι.

Ακυρώθηκε η εντολή εκκένωσης σε χωρίο Ρόδου

Στη Ρόδο λίγο το μέτωπο μαίνεται από χθες ανεξέλεγκτο με την κατάσταση να εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Επίγειες δυνάμεις επιχειρούν σε τέσσερα μέτωπα προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Αργά το απόγευμα δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Απόλλωνας κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η εντολή ακυρώθηκε.

Παράλληλα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου ζητούν με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Στην κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ενα πεζοπόρο τμήμα από την Σάμο. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.

Το μέτωπο εκτείνεται από την περιοχή Έμπωνα προς το χωριό Σάλακο, το οποίο και εκκενώθηκε και συνεχίζει νότια η πυρκαγιά.

Επιπρόσθετα αποστέλλονται 2 οχήματα από Κω και 5 από Πειραιά για την υποβοήθηση του έργου της κατάσβεσης τα οποία και θα βοηθήσουν στο έργο από το πρωί της Πέμπτης.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν μετά από εντολή της Πυροσβεστικής οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά, αλλά και το ξενοδοχείο Έλαφος, στον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία. Επίσης, λόγω της φωτιάς, εκκενώθηκε από επισκέπτες και εργαζόμενους ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου.

Μάχη στη Δ. Αττική να μην φτάσουν οι φλόγες στο Δρυμό της Πάρνηθας

Παράλληλα, μάχη με τις φλόγες δίνουν και οι πυροσβέστες στη Δυτική Αττική οι οποίοι παλεύουν προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν την Πάρνηθα και φτάσουν μέχρι τον εθνικό Δρυμό.

Τα ενεργά μέτωπα εντωπίζονται βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση. «Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αγία Σωτήρα. Ωστόσο κανονικά διεξάγεται προς το παρόν η κυκλοφορία στη νέα, αλλά και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής.

Νωρίτερα, καρδιοχτύπησαν οι κάτοικοι του οικισμού Λεύκα, κοντά στην Οινόη καθώς οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά τα σπίτια. Με εντολή της αστυνομίας ο οικισμός εκκενώθηκε με τους αστυνομικούς να χτυπούν πόρτα- πόρτα προκειμένου να βεβαιωθούν πως κανένας δεν θα παραμείνει στο σημείο. Λίγο αργότερα, χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστών η πυρκαγιά απομακρύνθηκε από τον οικισμό.

Αγωνία ένιωσαν ωστόσο και οι κάτοικοι της Βλυχάδας όπου οι φλόγες το μεσημέρι μπήκαν στο χωριό με τους πυροσβέστες να την απομακρύνουν λίγο αργότερα αλλά και οι κάτοικοι στο χωριό Κονδήλι στα Μέγαρα όπου λίγο μετά τις 11 το πρωί έλαβαν μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού.

Βελτιωμένη η εικόνα στο Λουτράκι

Kαλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά στο Λουτράκι και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, όπως Άγιο Χαράλαμπο και Σουσάκι. Έπειτα από συνεχείς αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά έχει οριοθετηθεί. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Το μεσημέρι λόγω των αναζωπυρώσεων ένα ακόμη σπίτι κάηκε ολοσχερώς.

Όπως αναφέρει το korinthostv και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο δήμο Λουτρακίου περίπου 30 – 32 σπίτια έχουν καταστραφεί την πρώτη ημέρα της φωτιάς ενώ άλλα δύο σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους. Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά και θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Σε τέσσερα μέτωπα καίει η πυρκαγιά στην Σπάρτη

Παράλληλα, δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι και μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Λακωνία. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ που μέσα στις εστίες φωτιάς φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται, έχει τέσσερα μέτωπα μέσα σε δασική δύσβατη περιοχή σε απόσταση 2 χλμ. απο τον οικισμό Δαφνί που όμως προς στιγμή δεν κινδυνεύει.

Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς καθώς φλόγες ξεπηδούν απο παντού στα τέσσερα μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς μήκους 5 χλμ. στην οποία θα επιχειρούν μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας έξι εναέρια μέσα, ενω συνδράμουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολίτες με υδροφόρες που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή επι τόπου και προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες πυρασφάλειας προκειμένου να προστατεύσουν την κοινότητα Δάφνι που είναι το πρώτο χωριό του Δήμου Ευρώτα.

66 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές οι περισσότερες, από τις οποίες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Όπως σημείωσε, από τη Δευτέρα μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε, έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν βοήθεια μεταξύ αυτών 3 πυροσβέστες και ένας αστυνομικός σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας. Επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνη στο Θριάσιο νοσοκομείο και ακόμη 3 υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

Σε διασπορά βρίσκονται αυτή την ώρα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, 5 ασθενοφόρα, δύο μηχανές ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών.