Φωτιές: Στα Δερβενοχώρια το πιο δύσκολο μέτωπο, κινείται προς Μάνδρα – Η εικόνα σε Λουτράκι και Ανατολική Αττική

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Ανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, στη φωτιά στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, στον Νέο Κουβαρά επιχειρούν τρία ελικόπτερα και στο Λουτράκι πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΠΣ, τα εναέρια μέσα θα ενισχυθούν κατά την διάρκεια της ημέρας.

Προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά που καίει στα Δερβενοχώρια

Το πιο δύσκολο σημείο στο οποίο επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στα Δερβενοχώρια, όπου από τις φλόγες κινδυνεύει κτηνοτροφική μονάδα.

Το πύρινο μέτωπο ακτίνας 15 χιλιομέτρων δεν έχει σταματήσει να καίει σε ένα πολύ δύσβατο σημείο, ένα συμπαγές παρθένο δάσος, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθεί στη Μάνδρα.

 

Κλειστός ο δρόμος Ελευσίνα – Δερβενοχώρια

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Τανάγρας Σπύρο Σταμάτη, η φωτιά έχει μετακινηθεί προς Κοκκίνι και καίει τα καμένα και τα δεντράκια που είχαν φυτρώσει μετά την τελευταία πυρκαγιά. Τα εναέρια μέσα και η πυροσβεστική καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς.

Ο δρόμος Ελευσίνα – Δερβενοχώρια είναι κλειστός.

Ανατολική Αττική

Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά, Κερατέα και Σαρωνίδα μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις.

Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου συνεχίζονται εναέριες ρίψεις.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια.

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64

Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα – Στα Δερβενοχώρια το μεγαλύτερο μέτωπο-3

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις εθελοντές από την πολιτική προστασία του δήμου Σαρωνικού αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και πρέπει να νοσηλευτούν. Τα άτομα αυτά συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης και αντιμετώπισαν προβλήματα από τις σπίθες της φωτιάς.

Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα – Στα Δερβενοχώρια το μεγαλύτερο μέτωπο-4
Πολλοί προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να προστατεύσουν τα σπίτια τους στη Σαρωνίδα – Φωτ.: Reuters

Επιπλέον, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή της Κερατέας.

Συγκεκριμένα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους, που κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς.

– Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

– Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

– Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

– Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι-θέση Τογάνι)

Λουτράκι

Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι, είναι καλή στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται.

Από την ανατολή του Ηλίου επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 3 τράκτορες στο πρώτο κυμα, ενώ θα ακολουθήσουν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 2 CL-215.

Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα – Στα Δερβενοχώρια το μεγαλύτερο μέτωπο-5

 

Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί, η φωτιά στο Λουτράκι παρουσίασε αναζωπύρωση. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν με εναέριες ρίψεις το μέτωπο στη δασική έκταση, την οποία ήδη καίει, ώστε να μην κατευθυνθεί στον οικισμό του Αγίου Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περί τα τριάντα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ ένας αστυνομικός, στην προσπάθειά του να απεγκλωβίσει μια οικογένεια και το σκυλάκι της, τραυματίστηκε, χωρίς πάντως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Δερβενοχώρια 

Στα Δερβενοχώρια, σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά, η οποία αποτελεί και το δυσκολότερο ενεργό μέτωπο, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς. Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, η έκταση του μετώπου έχει μειωθεί αισθητά, λόγω και της εξασθένισης των ανέμων. Οι ενεργές εστίες, πάντως, είναι αρκετ.ες

Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή.

Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια.

 

Το μέτωπο της φωτιάς κατευθυνόταν το πρωί προς τη Μαγούλα αλλά δεν υπήρξαν αναφορές ότι απείλησε κατοικημένες περιοχές.

 

Μεγάλος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών σε 6 περιφέρειες σήμερα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. και σήμερα ελοχεύει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 6 περιφέρειες της χώρας,

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Κρήτης

 

 

Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα – Στα Δερβενοχώρια το μεγαλύτερο μέτωπο-6

 

Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα – Στα Δερβενοχώρια το μεγαλύτερο μέτωπο-7

Δύο συλλήψεις

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι έγινε χθες «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» σχετικά με τις πυρκαγιές που παρέμεναν σε εξέλιξη. Ακόμη ανέφερε ότι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής συνέλαβαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου δύο άνδρες που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε», είπε.

 

Πυκνοί καπνοί

«Έχουμε ένα πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως το εργοστασίου Τιτάνα, το οποίο μας προβληματίζει, μας κάνει πολλές αναζωπυρώσεις» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Ωστόσο, ακόμα δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει χρειαστεί να δοθεί εντολή εκκένωσης περιοχών, όπως είπε στο MEGA.

Επειδή η φωτιά καίει σε παρθένο δάσος, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.Tο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς τη Μαγούλα αλλά δεν υπάρχουν αναφορές ότι απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 140 πυροσβέστες, 48 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο .

Αναζωπύρωση το βράδυ στο Λουτράκι – «Έχουν καεί προκάτ κατοικίες»

Στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας στο Λουτράκι σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση κατά τις βραδινές ώρες, στο κομμάτι της Εθνικής Οδού προς τον Άγιο Χαράλαμπο. «Αυτό το ενεργό μέτωπο μάς απασχολεί», είπε ο κ. Αρτοποιός. Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.
Μάλιστα αναμένεται να επιχειρήσουν άμεσα άλλα τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, έδωσαν όλη τη νύχτα μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε μαζί με τα εναέρια μέσα να περιορίσουν τις διάσπαρτες εστίες, να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

«Το μέτωπο είναι ενεργό. Δυστυχώς, οι άνεμοι έχουν ανέβει λίγο, ενώ είχαμε πληροφόρηση ότι θα ήταν χαμηλοί», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου, Τάσος Σακελλαρίου. «Το μέτωπο ήταν πολύ μεγάλο σε μήκος και πλάτος. Εχουν καεί κάποια προκατασκευασμένα σπίτια και παραπήγματα κατά κύριο λόγο και όχι, κανονικές κατοικίες. Η φωτιά έχει περάσει από οικισμούς, η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη και ουσιαστικά, σήμερα (18/07) θα γίνει η αποτίμηση», είπε στο ACTION24.

Η εικόνα σε Βοιωτία και Ανατολική Αττική

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον  εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής,  η φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας (όπου έγιναν και δύο συλλήψεις) είναι οριοθετημένη.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο στην Ανατολική Αττική, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικές ενημέρωσε πως υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες. Το κομμάτι του ενεργού μετώπου βρίσκεται στην κορυφογραμμή του Πάνειου Όρους, απέναντι από το Πέτα.

Στην Σαρωνίδα  επιχειρούν 230 πυροσβέστες, 76 οχήματα και 3 ελικόπτερα.

Δείτε την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής

Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Προαστιακού

Εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Λουτράκι παραμένει η διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα του προαστιακού Άνω Λιόσια – Κιάτο.

Τα δρομολόγια στο τμήμα αυτό πραγματοποιούνται με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, μέχρι νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική και τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ), σύμφωνα με την Hellenic Train.

Τα ακόλουθα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία της HELLENIC TRAIN στο τμήμα ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΚΙΑΤΟ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ με όλες τις ενδιάμεσες σταθμεύσεις: 1300 (Αθήνα – Κιάτο) 1301 (Κιάτο – Πειραιάς) 300Α (Ταύρος – Κιάτο).

 

Εικόνες καταστροφής

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η φωτιά στην Ανατολική Αττική.Στην περιοχή υπάρχουν πολλά κατεστραμμένα σπίτια, δρόμοι σε αρκετές περιοχές έχουν κλείσει καθώς έχουν πέσει κολώνες ρεύματος, ενώ κάτοικοι έχουν μείνει έξω από τα σπίτια τους, μέσα στα αυτοκίνητα τους είπε για να είναι κοντά στο σημείο είτε για να φύγουν εάν χρειαστεί.

«Πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα, γιατί έχει καεί το δίκτυο. Και εκτός αυτού δεν έχουμε νερό γιατί αν δεν έχουμε ρεύμα δεν δουλεύουν τα πιεστικά για να πάει το νερό πάνω  στις δεξαμενές και δυσκολεύει η κατάσταση»,  είπε στο MEGA ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, προσθέτοντας πως χθες έγιναν πολλές εκκενώσεις κατοικιών: « Σε πολλές περιπτώσεις κάναμε και εμείς απεγκλωβισμούς, ακόμα και «βίαια» αλλά δεν είχαμε θύματα ευτυχώς ή τραυματισμούς».

«Είμαι αρκετά χρόνια αυτοδιοικητικός, αυτή την καταστροφή δεν την είχαμε ξαναζήσει. Σχεδόν έχει καεί όλος ο δήμος Σαρωνικού, ξεκινώντας από τον Κουβαρά στη 1 η ώρα χθες, πέρασε στο Πάνειο όρος, στα Καλύβια, έκαψε όλο το Πανί, πέρασε στις θαλάσσιες περιοχές στις περιοχές Λαγονήσι, Φλαμπουριά, Όλυμπος. Στη συνέχεια προχώρησε προς το βουνό της Σαρωνίδας έκαψε αρκετά σπίτια στο Πανόραμα – μέχρι και σήμερα το πρωί υπάρχουν εστίες -, δεν έχω εκτίμηση για το πόσα σπίτια έχουν καεί», τόνισε ο κ. Φιλίππου.

«Σε όλη την περιοχή έχουν καταστραφεί δασικές εκτάσεις, σπίτια και σε οικισμούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο με τον καπνό να μην μπορείς να μεταφερθείς παρόλο που μπορεί η φωτιά να είναι μακριά. Υπήρχε το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός και εθελοντικές ομάδες και βοήθησαν πάρα πολύ, ήταν μια γενική επιστράτευση και βοήθησε πολύ και η Πυροσβεστική. Τα ελικόπτερα ήταν συνέχεια, τα αεροπλάνα όχι τόσο πολύ γιατί προφανώς πήγαν και σε άλλες φωτιές. Είχαμε ρίψεις αλλά όχι συνεχείς. Είχαμε πεζοπόρα τμήματα», είπε και ενημέρωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο γιατί δεν φυσάει σήμερα. Ελέγχεται ψηλά στο Πάνειο όρος».