Πέθανε η Δρ. Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου, σύζυγος του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου

Μετά από πολύμηνη μάχη, η ιατρός Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου, άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή. Σύζυγος του εφοπλιστή καπεταν – Παναγιώτη Τσάκου και μητέρα του  εφοπλιστή Νικόλαου Τσάκου άφησε το δικό της στίγμα στην ελληνική ιστορία ως “η γιατρός των Ελλήνων ναυτικών και της ναυτιλίας μας” αλλά και ως συνιδρύτρια του ομίλου Τσάκου.

Πέθανε η Δρ. Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου, σύζυγος του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου

 

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Forbes, ο Νικόλαος Τσάκος είχε αναφερθεί με ιδιαίτερη θέρμη στη μητέρα του, ευχαριστώντας την για την αμέριστη στήριξη της όλα αυτά τα χρόνια.

Ποια ήταν η Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου 

Γεννήθηκε στον Πειραιά και προερχόταν από στρατιωτική οικογένεια. Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο του Πειραιά, εισήλθε αριστούχος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. ‘Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας αρχικά και στη έλαβε την ειδικότητα της Καρδιολογίας. Παντρεμένη με τον καπτ. Π.Ν. Τσάκο, ευτύχησε να σταθεί́ δίπλα του, να συμπαρασταθεί και να συμβάλει στην ανάπτυξη του Ομίλου και στη δημιουργία μιας υποδειγματικής οικογένειας.

Η ιατρός Ειρήνη Σαρόγλου–Τσάκου, αποτέλεσε παράδειγμα ανθρώπου προσηλωμένου στην Ιατρική Επιστήμη. Ακολούθησε την επαγγελματική της πορεία μακριά από τη δημοσιότητα δημιουργώντας την προσωπική της ιστορία στα επιστημονικά δρώμενα.

Ως πρωτοπόρος της Ναυτικής Ιατρικής, επιδόθηκε με πάθος στη συγγραφή βιβλίων ιατρικού περιεχομένου, στρέφοντας την προσοχή της στη φροντίδα των ανθρώπων της ναυτιλίας, σε στεριά και θάλασσα και των οικογενειών τους. Αναμφίβολα η μεγαλύτερη συμβολή της είναι η επί δεκαετίες ανιδιοτελής προσφορά της στον ‘Ελληνα ναυτικό.

‘Hδη, από το 1990, με πρωτοβουλία της, όλα τα πλοία αλλά και τα γραφεία του Ομιλου έχουν εφοδιαστεί με απινιδωτές, ενώ στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου, διατηρούσε πλήρες ιατρείο παρέχοντας συμβουλές και δωρεάν ιατρική βοήθεια στα στελέχη του Ομίλου, στους ναυτικούς και στις οικογένειες τους. Ταυτόχρονα διοργανώσε σειρά Ιατρικών και επιστημονικών σεμιναρίων με διακεκριμένους ομιλητές, που απευθύνονταν όχι μόνο στους υπαλλήλους των Εταιρειών του Ομίλου αλλά και στο ευρύ κοινό.

Με την ευγενική φροντίδα της φιλοτεχνήθηκε και το άγαλμα της “Καρδαμυλίτισσας”, που κοσμεί τον ναυτότοπο των Καρδαμύλων της Χίου, καλωσορίζοντας τους ναυτικούς, σε ένδειξη σεβασμού, και οφειλόμενου φόρου τιμής προς όλες τις μητέρες, συζύγους, αδελφές και γυναίκες των ναυτικών.

Πολύ γρήγορα έστρεψε την προσοχή της και στη στήριξη πολιτισμικών δράσεων, προωθώντας το έργο του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” και συνέγραψε την “Τετραλογία του Αιγαίου”, αφιερωμένη στην κοιτίδα των ναυτικών παραδόσεων.

Συνίδρυσε με τον συζυγό της Καπτ. Παναγιώτη Τσάκο και τον γιο της  Νικόλαο Τσάκο το “Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής ‘Ερευνας και Παράδοσης”  στην Χίο και έθεσε  υπό την φροντίδα της το “Σπίτι της Μαρίας” στα Καρδάμυλα της Χίου, που φιλοξενεί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου απ ́ όλη την Ελλάδα προσφέροντας απρόσμενη δυνατότητα μόρφωσης και εξέλιξης.

Για τη συνολική επιστημονική της προσφορά και το συγγραφικό της έργο, της απονέμήθηκε ειδική εύφημος μνεία από την Ακαδημία Αθηνών. Για τη συγγραφική και κοινωνική της προσφορά της  έχει απονεμειθεί επίσης ο τίτλος της επιτίμου διδάκτορος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Τιμητικές Διακρίσεις 

– Ελληνικό ‘Ίδρυμα Καρδιολογίας – τιμητικός έπαινος για την συμβολή της στην ιατρική επιστήμη και την προώθηση των σκοπών του Ιδρύματος.
– Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών – τιμητική διάκριση.
– Euroclassica (Federation Europeene des Associations de Professeurs de Langues et de Civilisations Classique) και την Ομηρική Ακαδημία – τιμητικό δίπλωμα, χρυσούν μετάλλειο και πολλαπλοί έπαινοι για την συμβολή της στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών.
– Δήμος Καρδαμύλων, Χίου – ανακύρηξή της ως επίτιμου δημότη σε αναγνώριση της προσφοράς της στην ιατρική επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό.
– Δήμος Ομηρουπόλεως και Αμανής, Χίου – ανακύρηξή της ως επίτιμου δημότη εις ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού για το έργο της.
– Mariners’ Polytechnic Colleges/Foundation, Naga, Philippines – τιμητικό δίπλωμα για την πολύτιμη υποστήριξή της στους αποφοίτους και μελλοντικούς ναυτικούς του Κολλεγίου.
– Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού – τιμητική διάκριση για τη συνολική επιστημονική και κοινωνική προσφορά της στη ναυτιλία.