Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις

Μέτρια είναι η εικόνα των γραπτών των πανελλαδικών όπως προκύπτει από διορθωτές σε πολλά βαθμολογικά κέντρα της χώρας, οι οποίοι μιλώντας στον Αθήνα 9.84 έδωσαν ένα στίγμα των βαθμολογιών από όσα γραπτά έχουν έως τώρα διορθωθεί.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι υποψήφιοι φαίνεται να έχουν συγκεντρώσει χαμηλές βαθμολογίες στη Χημεία, τα Μαθηματικά και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, παρά το αναμενόμενο θέμα, που αφορούσε τη βία εις βάρος των γυναικών και τον φεμινισμό. Στη Χημεία, αν και τα θέματα δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα εντούτοις το μέγεθος των απαντήσεων ήταν πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, οι βαθμολογίες έως τώρα κινούνται σε μεσαία επίπεδα με περιορισμό των άριστων γραπτών. Ίδια είναι η εικόνα και στα Αρχαία όπου τα θέματα απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές και τα άριστα και σε αυτό το μάθημα θα είναι λιγότερα από πέρυσι.

Στα Μαθηματικά, αν και τα θέματα ήταν παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά, δηλαδή είχαν μία κλιμάκωση στη δυσκολία τους, η έως τώρα εικόνα από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνει μία σημαντική αποτυχία καθώς υπάρχουν πολλά γραπτά κάτω από τη βάση. Αντίθετα καλύτερη είναι η εικόνα στην Ιστορία, όπου τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας, αλλά όχι και στη Βιολογία, όπου παρά τα όχι και τόσο δύσκολα θέματα, οι υποψήφιοι δεν φαίνεται να τα πήγαν και τόσο καλά. Τέλος πολύ καλή είναι έως τώρα η εικόνα στα Λατινικά, την Οικονομία και την Πληροφορική, καθώς τα θέματα των τριών αυτών μαθημάτων ήταν ξεκάθαρα, βατά και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, γεγονός που δείχνει, βάσει και των έως τώρα στοιχείων, ότι οδηγούμαστε σε καλύτερες βαθμολογίες από πέρυσι και σε περισσότερα άριστα γραπτά.

Αν και για να γίνει μία ασφαλής εκτίμηση των βάσεων απαιτείται να έχουμε στα χέρια μας τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών και μια εικόνα των τάσεων στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, τα στοιχεία που εξασφάλισε ο Αθήνα 9.84 από τα βαθμολογικά κέντρα μπορούν να δώσουν μία πρώτη γενική εκτίμηση για την πορεία τους. Σύμφωνα με όλα αυτά η διαμόρφωση των βάσεων αναμένεται να κινηθεί περίπου στα επίπεδα του Ιουνίου 2022. Ειδικότερα, στις βάσεις των δύο πρώτων Πεδίων, Ανθρωπιστικών και Θετικών Επιστημών, δεν φαίνεται ότι θα σημειωθούν ακραίες μεταβολές.

Στο 3ο Πεδίο, των Επιστημών Υγείας και Ζωής, όπου συγκεντρώνονται οι υποψήφιοι που διεκδικούν υψηλότερες βαθμολογίες, ενδεχομένως να υπάρξει πτώση, κυρίως αν επαληθευθεί η τάση για μείωση των άριστων γραπτών. Στον αντίποδα, στο 4ο Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, παρατηρείται από τα ίδια στοιχεία μία τάση για μικρή άνοδο στις βάσεις, αφού τα θέματα στα μαθήματα της Πληροφορικής και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας ήταν βατά και αναμενόμενα.

Οι βαθμολογίες στα μαθήματα Γενικής Παιδείας αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας έως το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα, προκειμένου να ακολουθήσει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έως και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου θα ανακοινωθούν και φέτος οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι οι βάσεις εισαγωγής δεν ανακοινώνονται στα τέλη Αυγούστου, όπως είχε καθιερωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στα τέλη Ιουλίου, για να διευκολύνονται κυρίως οι φοιτητές και οι οικογένειές τους που πρέπει να σπουδάσουν μακριά από το πατρικό τους σπίτι.

Και βέβαια οι υποψήφιοι πρέπει να εστιάσουν στη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να καταφέρουν να «ανοίξουν την πύλη» της σχολής που επιθυμούν. Σημαντικότερο όλων είναι οι υποψήφιοι να επιλέξουν τα τμήματα στα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεών τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), συνυπολογιζομένης, όπου απαιτείται, και της αντίστοιχης ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.