Ναυάγιο στην Πύλο: Οι πρώτες εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης - «Τα γυναικόπαιδα ήταν κλεισμένα στα αμπάρια»
Στους 79 έχουν φτάσει οι νεκροί στην ασύλληπτη τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο, ενώ την ίδια ώρα, τα πρώτα πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Τουλάχιστον 79 σοροί μεταναστών έχουν ανασυρθεί έως αυτή τη στιγμή από τη βύθιση αλιευτικού σκάφους νοτιοδυτικά της Πύλου στο οποίο επέβαινε άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός επιβαινόντων. Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Αιγύπτου και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.
Βίντεο με τις ενέργεις για την διάσωση των 104 επιζώντων από το ναυάγιο με την συνδρομή Super Puma ήρθαν στην δημοσιότητα, ενώ την ίδα ώρα οι διασωθέντες μίλησαν για τις ανατριχιαστικές στιγμές που έζησαν.
Δείτε το βίντεο:
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με ορισμένους επιζώντες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, ανέφεραν πως οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονταν στο σκάφος, ήταν κλεισμένα μέσα στα αμπάρια του την ώρα που βυθίζονταν!
Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ πάντα, οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα, ενώ ίδια ώρα τρομάζει και η ενημέρωση που έκανε ο κλαδάρχης υποναύαρχος του Λιμενικού Τρύφωνας Κοντιζάς για το μέγεθος της τραγωδίας.
Οι φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί φαίνεται πως θα επιβεβαιωθούν, ενώ η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε πως ίσως δεν μάθουμε ποτέ τον αριθμό των θυμάτων.
Από τους 104 διασωθέντες, οι 26 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή ή υποθερμία, όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.
Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο.
Ενεργοποιήθηκε το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, μετά το ναυτικό δυστύχημα που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και στο Μάτι.
Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης -το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής- να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.