Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την παροχή δύο C-130 στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για την παροχή στην Ελλάδα δύο μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130, ενώ φέρεται να «κλειδώνει»προχωρά και η διαδικασία για την απόκτηση των F-35.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, έχει ήδη εγκριθεί από το Στέιτ ΝτΙπάρτμεντ η παροχή δυο μεταγωγικών C-130 στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και η συμφωνία αγοράς δυο καινούργιων.

Όσον αφορά στα F-35, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, αναμένεται να μπει και η τελευταία εκ των τεσσάρων υπογραφών που απαιτούνται στο Κογκρέσο, για να ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία. Στη συνέχεια, θα σταλεί από τους Αμερικανούς η επιστολή αποδοχής του αιτήματος και να αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με στόχο η Ελλάδα να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη το 2028.

Ακόμη η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πρόσθετο πακέτο οικονομικής βοήθειας υπό τη μορφή παροχής δανείου ή δανειακών εγγυήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πάνω από 2 δισεκατομμύρια για να ανανεώσει τα οπλικά συστήματά της και σε αυτό το πλαίσιο επανέρχονται οι συζητήσεις για παροχή στην Ουκρανία των S-300 και παράλληλη παραλαβή συστημάτων Patriot.