Νέος γύρος επεισοδίων στην ΑΣΟΕΕ: Πετροπόλεμος και χημικά-Video

Νέος γύρος επεισοδίων έχει ξεσπάσει στην ΑΣΟΕΕ, με άτομα που βγήκαν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα να πετούν πέτρες σε δυνάμεις των ΜΑΤ, που απαντούν με χρήση χημικών.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της Πατησίων, και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της Αλεξάνρας και έως την Κοδριγκτώνος.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ομάδα περίπου 35 ατόμων βγήκαν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα της ΑΣΟΕΕ, και έχουν βάλει φωτιές σε κάδους.

Πυροβολισμοί έξω από την ΑΣΟΕΕ

Η νέα αυτή ένταση έρχεται μετά από τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν από αστυνομικό, έξω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα την Τετάρτη (5/6).

«Αναγκάστηκα να βγάλω το όπλο και να πυροβολήσω τέσσερις φορές στον αέρα» είπε ο αστυνομικός, που συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής εισαγγελέα.

Υποστήριξε, παράλληλα, πως «ως όφειλα, ενημέρωσα ότι θα κάνω χρήση του υπηρεσιακού μου όπλου».

«“Αφήστε με να φύγω. Θα κάνω χρήση του πιστολιού μου” είπα. Όμως αυτοί δεν σταμάτησαν και συνέχισαν να πετάνε πέτρες και καδρόνια και έτσι πυροβόλησα για εκφοβισμό» είπε ο αστυνομικός.

Σε βάρος του σχηματίζεται ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το περιστατικό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Το περιπολικό δεν πειθάρχησε στην εντολή και εδώ υπάρχει πρόβλημα».

 

Υπογράμμισε δε, ότι τα περιπολικά σε ανάλογα περιστατικά είναι πιο «ευάλωτα» και για το λόγο αυτό δόθηκε η εντολή να μην πλησιάσουν.

«Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού όπλου του, κατά τον κανονισμό, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αν ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου απαλλαγεί στην ποινική διαδικασία, απαλλάσσεται και στην πειθαρχική, σύμφωνα με τον κανονισμό».

 

Το χρονικό

Την ίδια ώρα, με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Ο αστυνομικός εγκλωβίστηκε στο σημείο λόγω τοποθέτησης κάδων από ομάδα αγνώστων, κάποιοι εκ των οποίων επιτέθηκαν στο περιπολικό.

Επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ | CNN Greece

Δύο συνάδελφοί του κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ ο ίδιος έκανε χρήση του όπλου του πυροβολώντας στον αέρα, προκειμένου να καταφέρει να απομακρυνθεί από το σημείο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και περί ώρα 12:10 ομάδα περίπου 35 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα.

Περί ώρα 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».