Οι Κολομβιανοί διαρρήκτες έκαναν «αναγνωριστικές» διελεύσεις μπροστά από την τράπεζα-video

Στο φως ήρθε βίντεο ντοκουμέντο από «αναγνωριστικές» διελεύσεις των Κολομβιανών διαρρηκτών μπροστά από τράπεζα που στοχοποίησαν στη Νέα Σμύρνη, αδειάζοντας θυρίδες.

Τρεις Κολομβιανοί ταυτοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. ως οι διαρρήκτες των πέντε θυρίδων στην κλοπή της 8ης Ιουλίου 2022.

Σε ένα βίντεο από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας καφετέριας οι δράστες έχουν καταγραφεί να κάθονται σε τραπέζι και να παρακολουθούν διακριτικά το υποκατάστημα.

Σε δεύτερο βίντεο-ντοκουμέντο, προερχόμενο από άλλη κάμερα, δύο εκ των δραστών περνούν μια άλλη ημέρα μπροστά από την τράπεζα κάνοντας κατόπτευση του χώρου.

 

 

Η εξιχνίαση της υπόθεσης

Την 1η Απριλίου, το Τμήμα Εγκλημάτων Δίωξης κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ανακοίνωσε την εξιχνίαση της υπόθεσης διάρρηξης πέντε θυρίδων από το θησαυροφυλάκιο τραπεζικού καταστήματος στις 8 Ιουλίου 2022. Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 46, 42 και 46 ετών, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Κατά τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης και μετά από την ενδελεχή και επισταμένη έρευνα της επιληφθείσας προανακριτικά υπηρεσίας, σε συνεργασία με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές, προέκυψε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι αποτελούν μέλη διεθνικής μετακινούμενης εγκληματικής ομάδας που ειδικεύεται στις διαρρήξεις τραπεζών.

Επομένως, αποκαλύφθηκε και πιστοποιήθηκε η δράση του διεθνούς εγκληματικού κυκλώματος στη χώρα μας στη συγκεκριμένη περίπτωση διάρρηξης, η οποία αποτελούσε μέρος του συνολικού οργανωμένου σχεδιασμού ενεργειών τους.

Πώς έδρασαν

Oι κατηγορούμενοι εισήλθαν στη χώρα μας αρκετές ημέρες νωρίτερα με σκοπό να μελετήσουν υποψήφιους στόχους. Αφού επέλεξαν την τράπεζα στη Νέα Σμύρνη, την επισκέφτηκαν αρκετές φορές σε διάστημα τριών ημερών για να χαρτογραφήσουν τον χώρο, καταγράφοντας και σε βίντεο την κατόπτευσή του για περαιτέρω προσεκτική παρατήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Εχοντας μοιράσει τους ρόλους τους, εισήλθαν στο κατάστημα διαδοχικά, φορώντας χειρουργικές μάσκες, προσποιούμενοι τους πελάτες.

Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο που είχαν καταρτίσει, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στον χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν 5 θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους.

Εξήλθαν από το κατάστημα και ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής. Στη συνέχεια, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μεταξύ τους, συναντήθηκαν σε απομακρυσμένο από την τράπεζα σημείο.

Την ίδια κιόλας ημέρα αποχώρησαν από τη χώρα, ταξιδεύοντας αεροπορικώς προς χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή.