Τέμπη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο δεύτερος σταθμάρχης Λάρισας

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή, σήμερα (28.03.2023), ο μόνιμος σταθμάρχης που ήταν στην απογευματινή βάρδια τη νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 επιβάτες. Ως μάρτυρες υπεράσπισής του αναμένεται να καταθέσουν και άλλοι μόνιμοι σταθμάρχες.

Οι περιοριστικοί όροι είναι να εμφανίζεται κάθε 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του, να μην εγκαταλείψει τη χώρα και να καταβάλλει ως εγγύηση 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο σταθμάρχης φαίνεται να ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει έως τις 23:00, όπως προβλεπόταν από τον προγραμματισμό των βαρδιών, εκείνος όμως φέρεται να αποχώρησε νωρίτερα.

O σταθμάρχης στην απολογία του επικαλείται τον Κανονισμό Κίνησης του ΟΣΕ, που αναφέρει σε παραγράφους του ότι από τη στιγμή που αναλαμβάνει ο επόμενος, την ευθύνη την έχει αυτός και όχι ο προηγούμενος σταθμάρχης. Ετσι, όπως υποστηρίζει, εφόσον έφτασε στις 22:00 ο επόμενος σταθμάρχης βάρδιας, ο ίδιος μπορούσε να φύγει, γιατί δικαιολογείται από τον κανονισμό.

Ερώτημα παραμένει γιατί αυτή η παράδοση – παραλαβή έγινε νωρίτερα και τι μπορεί να σημαίνει αυτό, τη στιγμή που οι μόνιμοι σταθμάρχες κάνουν 9ωρη βάρδια.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 30 Μαρτίου απολογείται ο επιθεωρητής Κυκλοφορίας που ήταν υπεύθυνος για τις βάρδιες της μοιραίας νύχτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχυριστεί ότι είχε ζητήσει στη βάρδια και μέχρι και τις 11 μ.μ. να υπάρχουν δύο άτομα. Η απολογία του επιθεωρητή θα γίνει με υπόμνημα 80 σελίδων.