Αιφνιδιαστικές έφοδοι διωκτικών αρχών σε πέντε τράπεζες στη Γαλλία

Κλιμάκιο αποτελούμενο από περισσότερους από 150 ανακριτές, 16 Γάλλους δικαστές και 6 Γερμανούς συναδέλφους τους πραγματοποιεί από το πρωί εφόδους στα κεντρικά πέντε τραπεζών στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδουν Γαλλικά μέσα ήδη τα κλιμάκια έχουν ελέγξει και έχουν αποσπάσει στοιχεία από τα κεντρικά της Société Générale, BNP Paribas, Exane, Natixis και της Βρετανικής HSBC.

Αιτία φαίνεται πως είναι ένα σχήμα φοροαποφυγής και ξεπλύμματος μαύρου χρήματος το οποίο είχε για πρώτη φορά κάνει γνωστό το 2018 η εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συγκεκριμένες τράπεζες χρησιμοποιώντας μία «γκρίζα» ζώνη στο Γαλλικό νόμο προχωρούν εδώ και δεκαετίες σε παράνομες πρακτικές αποφυγής καταβολής φόρου μερισμάτων προς το Γαλλικό Δημόσιο.

Το συγκεκριμένο σχήμα με το όνομα «CumCum» υπολογίζεται πως τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια έχει κοστίσει στο Γαλλικό δημόσιο περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από το 2021, όταν και έγινε αγωγή από ομάδα πολιτών, μέχρι σήμερα οι διαφυγώτες φόροι υπολογίζονται στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκπρόσωπος της Société Générale επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως έχει διεξαχθεί αιφνιδιαστικός έλεγχος της Γαλλικής Οικονομικής Εισαγγελίας στα κεντρικά της Τράπεζας και πως έχουν κατασχεθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα. Δεν υπάρχει ακόμη κάποιο σχόλιο από εκπροσώπους των άλλων τραπεζών.

Σημειώνεται πως οι διωκτικές αρχές της Γαλλίας συγκεντρώνουν τα τελευταία τουλάχιστον 2 χρόνια στοιχεία για την συγκεκριμένη υπόθεση και αναμένεται σύντομα να υπάρξουν και διώξεις εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.