Καμιά νέα άδεια για τραπεζοκαθίσματα σε πεζόδρομους και πλατείες στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας

Απόφαση για αναστολή επί τριετία της χορήγησης νέων αδειών για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου έλαβε του Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, λίγο πριν αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος μικρών και μεγάλων έργων ανακατασκευής, συντήρησης και προστασίας των υποδομών στο Εμπορικό Τρίγωνο.

Το νέο πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ολοκληρώνει τις πιλοτικές παρεμβάσεις (2019-2020) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανακατασκευή πλατειών, όπως της Αγίας Ειρήνης και της Καρύτση, τη δημιουργία των θεσμοθετημένων από τη δεκαετία του 1990 (αλλά μη υλοποιημένων) πεζοδρόμων, τον ανασχεδιασμό και την ανακατασκευή των υπαρχόντων πεζοδρόμων.

Παράλληλα προβλέπεται η αναβάθμιση και αποκατάσταση των πεζοδρομίων σε 16 δρόμους, αναβάθμιση της προσβασιμότητας, εκτενείς φυτεύσεις και προστασία του υφιστάμενου πρασίνου.

Εν τω μεταξύ, η Δημοτική Αρχή έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ρύθμιση η οποία προβλέπει ρητά, ότι για τουλάχιστον τρία χρόνια δεν θα δοθεί καμία νέα άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους οκτώ νέους πεζόδρομους και στις τέσσερις πλατείες που θα ανακατασκευαστούν.

Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα μικρά και μεγάλα έργα του δήμου με το βλέμμα στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν, κινούνται, εργάζονται αλλά και διασκεδάζουν στην Αθήνα. Ειδικά στο Ιστορικό Τρίγωνο η μέριμνά μας είναι πολλαπλάσια. Θέλουμε να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να διατηρηθούν τα πολλά και τόσο διαφορετικά καταστήματα της περιοχής, κρατώντας ακέραιο το χαρακτήρα της εμπορικής Αθήνας».

Ειδικότερα, η αναστολή χορήγησης νέων αδειών θα ισχύσει για τα ακόλουθα σημεία:

  • Πλατείες Αγίας Ειρήνης, Αγίου Γεωργίου Καρύτση, Αγίων Θεοδώρων και Ιερού Λόχου, οι οποίες ανακατασκευάζονται.
  • Τους νέους -υπό κατασκευή- πεζόδρομους: Πραξιτέλους, Ι. Παπαρρηγοπούλου από Πραξιτέλους έως Παλαιών Πατρών Γερμανού, Πλ. Καρύτση μεταξύ Πραξιτέλους και Παρνασσού, Λέκκα, Αγίας Ειρήνης – Αθηναΐδος – Περικλέους– Καραγιώργη Σερβίας, από́ Λέκκα έως Βουλής, και Άνθιμου Γαζή́ (έχουν θεσμοθετηθεί από τη δεκαετία του ΄90).
  • Τον πεζόδρομο Ευαγγελιστρίας μεταξύ Αθηναΐδος και Ερμού και τον πεζόδρομο Σκουλενίου, που επανασχεδιάζονται και ανακατασκευάζονται.

Αντίστοιχο μέτρο αναστολής έκδοσης αδειών για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου που είχε θετικά αποτελέσματα, είχε ληφθεί κατά την πρώτη φάση των έργων στο Ιστορικό Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας.