Το κατώφλι του ειδικού Εφέτη ανακριτή αναμένεται να περάσουν σήμερα τόσο ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, Δημήτρης Νικολάου, όσο και οι δύο Σταθμάρχες της Λάρισας που βρισκόταν σε απογευματινή βάρδια στις 28 Φεβρουαρίου, καθώς τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριές κατηγορίες, αντίστοιχες με αυτές που αντιμετωπίζει και ο 59χρονος Σταθμάρχης της νυχτερινής βάρδιας, Βασίλης Σαμαράς.
Μολονότι έχουν μεσολαβήσει περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες από την μοιραία βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου, λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά αναφορικά με την υπερασπιστική τους γραμμή, ενώ ο σταθμάρχης της βάρδιας, Βασίλης Σαμαράς έχει αφήσει να εννοηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών πως οι ευθύνες αγγίξουν πιο υψηλά επίπεδα από το δικό του, κάθετα στο οργανόγραμμα του ΟΣΕ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τρεις απολογούμενοι, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη σήμερα, κατηγορούνται για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, σε βαθμό κακουργήματος, με προβλεπόμενη ποινή από 10 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη. Στο ίδιο, βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνονται ακόμη κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, αλλά και για σωματικές βλάβες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν, προκειμένου οι συνήγοροί τους να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα, ενώ ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ έχει ήδη τεθεί σε αργία, καθώς εξασφάλισε αναρρωτική άδεια 30 ημερών, την επομένη της τραγωδίας των Τεμπών.
Όσον αφορά στους δύο απογευματινούς Σταθμάρχες της Λάρισας, εκείνοι ελέγχονται με τη σειρά τους, καθώς φέρονται να αποχώρησαν νωρίτερα από τα προβλεπόμενα από τις θέσεις εργασίας τους, παρότι θα έπρεπε να συνοδεύουν τον μοιραίο Σταθμάρχη ως τις 11 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, σχεδόν απομονωμένος παραμένει στις φυλακές της Λάρισας ο Σταθμάρχης βάρδιας, Βασίλης Σαμαράς, καθώς κατά πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, τον επισκέπτονται η σύζυγος και οι δικηγόροι του, τα μόνα άτομα που έχει δει όλες αυτές τις ημέρες, ενώ ο ίδιος προτιμά να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατούμενους, προκειμένου να μην συζητά με κανέναν για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Στην προοπτική αυτή, ο Σταθμάρχης της Λάρισας αρνείται να προαυλίζεται, ενώ όσοι τον έχουν δει καθημερινά, περιγράφουν πως είναι λιγομίλητος, ζητά μόνο τα απαραίτητα και δεν παρακολουθεί καθόλου τηλεόραση. Απεναντίας, έχει ζητήσει και έχει στη διάθεσή του, ένα ραδιόφωνο. Μάλιστα, η εικόνα που μεταφέρουν οι λίγοι συνομιλητές του είναι αυτή ενός ανθρώπου που μοιάζει χαμένος στις σκέψεις του, σαν να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμη το τι έχει συμβεί. Από πλευράς της διεύθυνσης των φυλακών, έχει επιλεγεί η στέγασή του σε ένα κελί, ήσυχο κατά γενική ομολογία, όπου διαμένει με κρατούμενους που δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, προκειμένου να μη γίνει ο ίδιος στόχος πιθανών επιθέσεων.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, θέλουν τον Επιθεωρητή του ΟΣΕ, Δημήτρη Νικολάου να έχει συγκαλέσει στις 25 Ιανουαρίου, υπηρεσιακή σύσκεψη μεταξύ των 14 σταθμαρχών, για θέματα που σχετιζόταν με τις αρμοδιότητές τους. Με αυτό το δεδομένο, ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ αναμένεται να υποστηρίξει σήμερα πως σε αυτή την σύσκεψη, κανένας από τους συναδέλφους του δεν εξέφρασε κανένα παράπονο και δεν του μετέφερε το ο,τιδήποτε αρνητικό για τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, παρόλο που αρκετοί υποστήριξαν εκ των υστέρων ότι είχαν επισημάνει κατά καιρούς την ανεπάρκειά του.
Παράλληλα, ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος ζήτησε και έλαβε αναρρωτική άδεια ενός μήνα την επομένη του τραγικού δυστυχήματος, έχοντας τεθεί για το λόγο αυτό σε αργία, εκτιμάται ότι θα «δείξει» τον 59χρονο Σταθμάρχη ως το κεντρικό πρόσωπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αναδεικνύοντας τους άστοχους χειρισμούς του. Σύμφωνα, δηλαδή, με πληροφορίες ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ αναμένεται να ισχυριστεί πως ο Σταθμάρχης Λάρισας είχε δηλώσει έτοιμος να αναλάβει οποιοδήποτε πόστο, ακόμη και αν υστερούσε σε ψηφιακές δεξιότητες και εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Σαφάρι για στοιχεία
Ταυτόχρονα, ωστόσο, την αποκλίνουσα από τους κανονισμούς συμπεριφορά του προσωπικού του ΟΣΕ καταγράφει μια βεντάλια στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι δικαστικές αρχές. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν από υπηρεσιακά έγγραφα, όπως το βιβλίο που δηλωνόταν οι βάρδιες του προσωπικού στο Σταθμαρχείο Λάρισας, βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά δεδομένα, μέχρι το φύλλο της νυχτερινής βάρδιας της 28ης Φεβρουαρίου που «επικαιροποιήθηκε» με διορθωτικό υγρό από τους απογευματινούς σταθμάρχες και τελεί τώρα υπό επεξεργασία στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Συνέχεια στην ψυχολογική στήριξη
Στο ενδιάμεσο, η αναβίωση στιγμών από την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου στις δικαστικές αίθουσες είναι μια ακόμη από τις δυσκολίες σε ψυχολογικό επίπεδο που καλούνται να διαχειριστούν οι συγγενείς των θυμάτων από εδώ και στο εξής. Για τους λόγους αυτούς, συνέχεια δίνεται στην ψυχολογική υποστήριξη των τραυματιών, των συγγενών των θυμάτων και των επιβαινόντων στην αμαξοστοιχία στα Τέμπη, υπό την εποπτεία της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη.
Η ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται από την Δωρεάν Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306:
- με τη δημιουργία ειδικής επιλογής 3, για την υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό στη διαχείριση μαζικών καταστροφών και πένθους,
- με την επιπλέον στελέχωση της Γραμμής με επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας
- και με τη δυνατότητα άμεσης, εντός 24 ωρών, δια ζώσης (μέσω skype) ψυχολογικής υποστήριξης με ραντεβού από εξειδικευμένο προσωπικό Ψυχικής Υγείας.
Επίσης, ψυχολογική υποστήριξη μπορούν να λάβουν και από το δίκτυο κλινικών και μονάδων Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, που δημιουργήθηκε προς τούτο με εντολή της υφυπουργού Υγείας, ενώ ακόμη παρέχεται η δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης στις οικογένειες των θυμάτων στον χώρο της κατοικίας τους, από εξειδικευμένο προσωπικό Ψυχικής Υγείας, μέχρι σήμερα σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Γρεβενά, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα, με προοπτική επέκτασης, εφ’ όσον υπάρξει ανάγκη.
Μέχρι σήμερα, τα στελέχη της Γραμμής 10306 έχουν συνομιλήσει με 222 επιβαίνοντες και τραυματίες, καθώς και 45 οικογένειες θυμάτων, εκ των οποίων υποστηρίζονται δια ζώσης (μέσω skype) 20 επιβαίνοντες και 4 οικογένειες θυμάτων στην Αθήνα, καθώς και 4 επιβαίνοντες στη Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον ότι η Γραμμή 10306 λαμβάνει περίπου 35 κλήσεις την ημέρα προς υποστήριξη από επιβαίνοντες, συγγενείς θυμάτων, αλλά και φίλους, και συμφοιτητές, με μέσο χρόνο συνομιλίας, ανά κλήση, τα 20 λεπτά.