Νέα ηλεκτρονική απάτη με δήθεν SMS από την Πολιτική Προστασία [photo]

Νέα ηλεκτρονική απάτη επιτήδειων έκανε την εμφάνισή της, με τους δράστες να χρησιμοποιούν ψεύτικο προφίλ του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στέλνουν έναν σύνδεσμο (link), ώστε να αντλήσουν τραπεζικούς κωδικούς.

Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία που ακολουθεί, το μήνυμα που φέρεται να έρχεται από την Πολιτική Προστασία αναγράφει: «Η χρεωστική σας κάρτα έχει τεθεί προσωρινά σε αναστολή, επισκεφτείτε: https://rb.gy/qzyril», με τον σύνδεσμο που καταλήγει το μήνυμα να είναι και το «κλειδί» της απάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτήδειοι θέλουν ο παραλήπτης του μηνύματος να πατήσει στον σύνδεσμο, ώστε να κλέψουν κωδικούς και χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Προσοχή λοιπόν, αν λάβετε αυτό το μήνυμα, μην το ανοίξετε και να μην πατήσετε τον σύνδεσμο

Μάλιστα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες για τα SMS απάτη.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν αναφορές για μαζική αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό (SMS) που εμφανίζει ως αποστολέα το όνομα CIVILPROTEC και περιέχει παραπλανητικό περιεχόμενο περί δήθεν προσωρινής αναστολής χρεωστικής κάρτας του παραλήπτη.

Διευκρινίζουμε ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν καμία σχέση με το εν λόγω μήνυμα, το οποίο προφανώς εμπίπτει στην κατηγορία παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου smishing (SMS phishing).

Έχουμε προβεί ήδη σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές και εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες που ενδεχομένως λάβουν το εν λόγω μήνυμα να το διαγράψουν αμέσως και σε κάθε περίπτωση να μην πατήσουν στο σύνδεσμο (link) που περιέχει.