Πλεύρης: Μέτρα για τα φάρμακα που λείπουν, λόγω ενεργειακής κρίσης, έλλειψης πρώτων υλών και παράλληλων εξαγωγών
Με συνεχή επικαιροποίηση της λίστας των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά και απαγορεύονται να εξαχθούν σε άλλες χώρες και με στοχευμένες παρεμβάσεις για τα φάρμακα που πιθανόν αποσυρθούν από τις εταιρείες στη χώρα μας επειδή έχουν χαμηλότερη τιμή από το κόστος παραγωγής, θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συνεχών ελλείψεων τουλάχιστον 79 φαρμάκων.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναλύοντας το πολύπλοκο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή για ελλείψεις και κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, οι παράγοντες που οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων είναι οι εξής:
- Είναι η απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που είναι χαμηλού κόστους και όχι μόνο στην Ελλάδα.
- Σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών συνδυάζεται με τις χαμηλές τιμές που έχουν τα φάρμακα στην ελληνική επικράτεια. Ουσιαστικά είναι και θέμα φαρμακαποθηκών, αλλά και φαρμακείων, που κρατούν φάρμακα για να μπορούν να έχουν. Επίσης είναι και θέμα φαρμακοβιομηχανίας υπό την έννοια ότι όταν βλέπουν ότι γίνεται παράλληλη εξαγωγή στα σκευάσματά τους προτιμούν να τροφοδοτούν την αγορά με το σταγονόμετρο.
- Το πρόβλημα επάρκειας εντοπίζεται πρωτίστως σε φάρμακα χαμηλής αξίας και δεν εντοπίζεται πρωτίστως στα φάρμακα υψηλού κόστους που άλλες φορές συνέβαινε και αφορούσε κυρίως τις παράλληλες εξαγωγές.
Απόφαση του ΕΟΦ η οποία βγήκε το Σεπτέμβριο του 2022 και τροποποιεί απόφαση του Μαρτίου του 2022, θέτει 79 φάρμακα σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών μέχρι νεωτέρας. Μέσα στην εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Φιλίππου έχει σύσκεψη με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ώστε να δώσουν νέα σειρά από φάρμακα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη, ώστε να επικαιροποιηθεί η πολύ πρόσφατη απόφαση του Σεπτεμβρίου.
«Βάσει των αναγκών που υπάρχουν προσανατολίζεται προς αυτές τις κατευθύνσεις ο ΕΟΦ, αλλά παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα που συνδυάζεται ειδικά στη φάση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ότι πέρα από τις εξαγωγές ακόμα και φάρμακα τα οποία δεν τελούν σε παράλληλες εξαγωγές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης λόγω απουσίας πρώτης ύλης που αυτό δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως χώρα.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε συνεχώς είναι να έχουμε σε απαγόρευση εξαγωγής τα σκευάσματα που υπάρχει αυτό το πρόβλημα και μέσω ΙΦΕΤ όταν δεν τα έχουμε στην ελληνική επικράτεια να τα αναζητούμε αλλά και στο σκέλος απροθυμίας παραγωγής στα χαμηλά φάρμακα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Και ο κ. Θάνος Πλεύρης συνέχισε: “Αφού βγει το δελτίο τιμών σε πρώτη φάση θα δούμε τα φάρμακα τα οποία πραγματικά βρίσκονται σε όριο, που είναι φθηνά και δε θέλουμε να δημιουργήσουν υποκατάσταση. Να φύγουν δηλαδή τα φθηνά φάρμακα και να πάνε οι ασθενείς σε ακριβότερες θεραπείες προτύπων φαρμάκων.
Να γίνουν παρεμβάσεις σε αυτά τα φάρμακα ώστε η τιμή τους να είναι τέτοια που να διασφαλίζει την κυκλοφορία τους μέσα στην ελληνική αγορά, για να καταφέρουμε να έχουμε φθηνά φάρμακα στις θεραπείες. Να μην υπάρχει μεταφορά των ασθενών από τα φάρμακα θεραπευτικής αξίας που είναι χαμηλού κόστους σε φάρμακα υψηλού κόστους όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Συνδυαστικά αυτό με ένα πλαίσιο που έχει να κάνει με την παρακολούθηση συνολικά των ελλείψεων μέσα από το μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΦ, με τη συνεννόηση με τους φαρμακευτικούς συλλόγους και την αυστηρή παρακολούθηση των εξαγωγών ευελπιστούμε ότι στο μέτρο που αφορά τη χώρα μας θα επιλύσουμε το πρόβλημα αλλά παραμένει το παγκόσμιο πρόβλημα που λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης έχουμε ένα φαινόμενο απουσίας φαρμάκων», κατέληξε ο κ. Θ. Πλεύρης.