Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα

Στην αποχώρηση περίπου 500 υπαλλήλων αποβλέπει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της που ανακοίνωσε η Εθνική και το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από αύριο Πέμπτη έως τις 28 Νοεμβρίου.

Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως τις 200.000 ευρώ για όσους επιλέξουν την άμεση αποχώρηση και τις 300.000 ευρώ για όσους επιλέξουν τη 2ετή έως 5ετή μακροχρόνια άδεια με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στο τέλος της περιόδου. Το πρόγραμμα απευθύνεται στο προσωπικό του δικτύου καταστημάτων (εξαιρουμένου του ναυτιλιακού καταστήματος) και των διευθύνσεων δικτύου της τράπεζας, καθώς και στους έμμισθους μη τακτικούς δικηγόρους που στηρίζουν νομικά τα καταστήματα, υπό τον όρο ότι έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας τους και έχουν 7ετή υπηρεσία στην τράπεζα. Το πρόγραμμα προβλέπει βασική αποζημίωση που ξεκινά από τους 12 μισθούς και φτάνει τους 45 για ηλικίες 55 ετών και άνω, σε συνδυασμό με προσαυξήσεις.

Προειδοποίηση για τα επιτόκια

Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων, και άρα του κόστους δανεισμού, προειδοποίησε ο SSM. Ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία δήλωσε ότι οι περισσότερες τράπεζες της Ευρωζώνης «θα τα πάνε καλά» εάν τα επιτόκια αυξηθούν περαιτέρω. Ωστόσο προειδοποίησε πως ορισμένες θα δυσκολευθούν περισσότερο. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ, οι τράπεζες αντέχουν μια αύξηση των επιτοκίων ύψους 200 μ.β. ακόμη και αν υπάρξει οικονομική επιβράδυνση, ενώ τα κεφαλαιακά τους αποθέματα θα επιδεινωθούν οριακά. Οι τράπεζες, βέβαια, που είναι εκτεθειμένες στους καταναλωτές και στον δημόσιο τομέα θα δυσκολευθούν περισσότερο.

Εξυπνη πόλη η Ρόδος μέσω του… Ταμείου Ανάκαμψης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, για τον μετασχηματισμό σε έξυπνη πόλη της Ρόδου. Τα υποέργα, που θα πρέπει να έχoυν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία συστημάτων πυροπροστασίας με έξυπνες κάμερες και αισθητήρες, την υλοποίηση συστημάτων έξυπνης διάβασης πεζών, ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων, διαχείρισης κυκλοφορίας οχημάτων και τηλεφροντίδας.

 

30 παθήσεις στη λίστα για τηλεργασία

Τριάντα παθήσεις περιλαμβάνει η λίστα των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, τις οποίες βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης μπορεί ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να επικαλεστεί προκειμένου να εργαστεί εξ αποστάσεως.

Οι εργαζόμενοι με τις παθήσεις αυτές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς τον εργοδότη τους, αλλά και να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Εντός 10 ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος, θα πρέπει ο εργοδότης να αποδεχθεί ή να απορρίψει το αίτημα. Η χρονική διάρκεια της τηλεργασίας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους τρεις μήνες.

«Πράσινο» βραβείο στην Costa Navarino

Το 2021, η Costa Navarino μείωσε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης κατά 10% σε σύγκριση με το 2019, ενώ αν δεν συνυπολογιστούν τα πλαστικά μιας χρήσης για την προστασία από την COVID-19, η μείωση ανέρχεται στο 23%. Παράλληλα, μείωσε τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών κατά 50%. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ενώσει δυνάμεις με το WWF Ελλάς για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί δε φυσική συνέχεια της συμμετοχής της Costa Navarino στην πρωτοβουλία «Global Tourism Plastics Initiative» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η οποία υλοποιείται από το UNEP και τον UNWTO, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ellen MacArthur.

Η προσπάθειά της αναγνωρίστηκε διεθνώς και ως αποτέλεσμα έλαβε το αργυρό βραβείο στην κατηγορία «Μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον» στα φετινά WTM World Responsible Tourism Awards, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού World Travel Market 2022 στο Λονδίνο.