Οι μαθητές της Αθήνας με υπερηφάνεια παρέλασαν και τίμησαν το ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό.
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε προκειμένου να την παρακολουθήσει από κοντά την παρέλαση των μαθητών από όλα τα σχολεία της Αθήνας.
Στην παρέλαση συμμετείχαν και τα 235 σχολεία της Α’ Αθηνών εκ των οποίων 134 δημοτικά, 50 γυμνάσια και 51 λύκεια, γενικής και ειδικής παιδείας με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το κάθε ένα, η ομάδα των Special Olympics, καθώς επίσης και οι πρόσκοποι όπου ξεχώρισαν και έκλεψαν τα βλέμματα τα λυκόπουλα με τις εξαιρετικές πολύχρωμες στολές τους.
Στις 11 ξεκίνησε η κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον Δήμαρχο της Αθήνας Κωστα Μπακογιάννη, και ακολουθησαν οι περιφερειάρχη αττικής Γεώργιο Πατούλη, ο Αντιναύαρχος του πολεμικού Ναυτικού Ιωάννη Δριμούση, από το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κινηματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, από το προεδρείο της Βουλής ο Αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης και τέλος η Υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφανιών ακολουθήσε από την μπαντα του Δήμου ο Εθνικός ύμνος και η μαθητική παρέλαση.
Μετά το τέλος της παρέλασης σε δήλωση του ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χαρά, ενθουσιασμό, συγκίνηση και περηφάνεια για τα παιδιά που έκαναν σήμερα παρέλαση και κράτησαν ψηλά τη σημαία. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι όλα αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα τα λίγα που μας χωρίζουν Χρονιά Πολλά σε ολους»
Ιστορική αναδρομή των πρώτων παρελάσεων μέσα στη διάρκεια της Ιταλό Γερμανικής Κατοχής
Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.
Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες όμως δεν παρενέβησαν.
Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων.
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1943 Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη γιορτάστηκε η επέτειος στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά (ο Βενέζης ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας). Κατέφθασαν όμως οι Γερμανοί, που είχαν την ευθύνη της αστυνόμευσης, υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου συμπατριώτες μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.
Ιστορικη αναδρομη – Οι 21 κανονιοβολισμοί
Οι πρώτοι κανονιοβολισμοί για τους φετινούς εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου θα ακουστούν στις 7:47, θα επαναληφθούν στις 10:00 και οι τρίτοι θα γίνουν στις 18:31 το απόγευμα.
Γιατί, όμως, επιλέγεται ο αριθμός των 21 κανονιοβολισμών; Προέρχεται από τακτική του αγγλικού πολεμικού ναυτικού, την εποχή που η Αγγλία διαφέντευε θάλασσες και στεριές. τα πολεμικά πλοία που κατέπλεαν στα Αγγλικά λιμάνια (με εφτά κανόνια και μέγιστη δυνατότητα τριών βολών το καθένα!), προτού μπουν στο λιμάνι, «άδειαζαν τα κανόνια», ως… ηχηρή «διακήρυξη» ειρηνικής διάθεσης εξ’ ου και οι 21 κανονιοβολισμοί.
Η πρώτη φορά που ερρίφθησαν 21 συμβολικοί κανονιοβολισμοί στην Αθήνα ήταν κατά τον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το 1838.