Ηλιάκης: Τα τελευταία λόγια του ήρωα σμηναγού μετά την πτώση του F-16

Δεκαέξι χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, πάνω από την Κάρπαθο κατά τη διάρκεια αναγνώρισης και αναχαίτισης τουρκικών F-16 που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τη Δευτέρα, ο συντάκτης Άμυνας Κώστας Συμεωνίδης παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τη μοιραία ημέρα.

Στο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή που ο Τούρκος πιλότος ρίχνει το F-16 πάνω στο μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Το ημερολόγιο έγραφε 23 Μαΐου 2006.

Στο βίντεο, εκτός από την αερομαχία που έχει καταγραφεί, ακούγονται και οι διάλογοι, τόσο τα τελευταία λόγια του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη με τον πιλότο του 2ου ελληνικού F-16 που πετούσε, αλλά και οι συγκλονιστικοί διάλογοι μετά το δυστύχημα του πιλότου που ήταν στο 2ο F-16, των ελεγκτών από το ραντάρ της Σητείας, του δεύτερου ζεύγους των ελληνικών μαχητικών, αλλά και του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας.

Οι συγκλονιστικοί διάλογοι στον ασύρματο

«Αλεπού 370»: Κρόνος, Κρόνος βλέπω φωτιά, φωτιά, κατευθείαν μπροστά στα 20 μίλια, σαν έκρηξη…
Συνεχίζω ψηλότερα από την έκρηξη… Οδηγίες…

Τη σύγκρουση βλέπει ένα δεύτερο ζεύγος ελληνικών F-16 που είχε απογειωθεί από το Καστέλλι της Κρήτης της 340 Μοίρας, με τους χειριστές να περιγράφουν συγκλονισμένοι την έκρηξη, έχοντας συνειδητοποιήσει την κατάληξή της για τον συνάδελφό τους.

Νο 2 F-16: Κρόνος, έχουν τρακάρει δύο F-16 νότια της Καρπάθου… Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν από τον συγκλονισμένο πιλότο του δεύτερου ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους όταν έγινε το δυστύχημα.

Τα τελευταία λόγια του ήρωα σμηναγού Ηλιάκη

Λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση ο Κ. Ηλιάκης είχε απογειωθεί στις 23/5/2006, από τη Σούδα, συνοδευόμενος από ένα ακόμη F-16, για να αναχαιτίσουν δύο τουρκικά F-16 και ένα επίσης τουρκικό RF-4, στον ουρανό της Καρπάθου.
Όταν τα ελληνικά μαχητικά προσέγγισαν τα τουρκικά, ο Ηλιάκης ανέφερε στην επικοινωνία πως θα πλησιάσει το RF-4 για να καταγράψει το ατρακτίδιο φωτογράφισης του αεροσκάφους.

Τα τελευταία λόγια του Κωνσταντίνου Ηλιάκη πριν από τη σύγκρουση με το τουρκικό F-16.
(Κρόνος ήταν το όνομα του ραντάρ στη Σητεία και ο 550 ήταν οπ Κ. Ηλιάκης).

Ηλιάκης: Έχω πάει δεξιά που κάνουν τα «S»…
Νο 2 F-16: Παίρνω τον αριστερό εγώ… Περνάω από δεξιά, Κώστα…
Ηλιάκης: Μάκη, μείνε πίσω του…
Νο 2 F-16: Πίσω του…
Ηλιάκης: Ναι, ναι, πίσω του, ναι… «Κρόνος», ο 550 πάει για τον χοντρό (RF-4). Είμαι πίσω του.

Ο Κ. Ηλιάκης προσέγγισε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή με σταθερή ταχύτητα και γωνία 45 μοιρών, όμως κάποια στιγμή το ένα από τα δύο τουρκικά F-16 έκανε απότομο ελιγμό μπαίνοντας ανάμεσα στο φωτογραφικό και στο αεροσκάφος του Ηλιάκη. Σχεδόν ταυτόχρονα το δεύτερο τουρκικό F-16 κάνει επικίνδυνους ελιγμούς τύπου S και βρίσκεται μπροστά από το δεύτερο ελληνικό F-16, εμποδίζοντάς το.

Ο χειριστής του πρώτου μαχητικού φαίνεται πως δεν μπόρεσε να ελέγξει το F-16 και έπεσε με δύναμη πάνω στο F-16 του Κώστα Ηλιάκη, όπως ανέφερε και το επίσημο πόρισμα του ΓΕΑ.

Ο Τούρκος πιλότος πρόλαβε να εκτιναχθεί με το αλεξίπτωτο και σώθηκε. Αντίθετα, ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης βρέθηκε για πάντα στον ουρανό της Καρπάθου.

Οι διάλογοι μετά τη σύγκρουση είναι ανατριχιαστικοί
Με τη σύγκρουση των δύο μαχητικών, αμέσως ενημερώνονται τα επιτελεία. Συγκλονισμένος ο χειριστής του δεύτερου ελληνικού F-16 επικοινωνεί με το ραντάρ της Σητείας…

Κρόνος: Δύο F-16 τρακάρανε…

Νο 2 F-16: Ένα ελληνικό και ένα τουρκικό πρέπει να τρακάρανε…
Νο 2 F-16: «Κρόνος», ο «550» πήγε να προσεγγίσει, να δει, το POD (ατρακτίδιο φωτογράφισης). Δεξιά από το RF-4 ήταν ένα F-16 τουρκικό. Πήγε να περάσει από δεξιά το ελληνικό F-16 και μετά έγινε η σύγκρουση.

Στη συνέχεια ακούγεται ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο οποίος ζητάει να ενημερωθεί αν πρόλαβε ο Κώστας Ηλιάκης να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Αρχηγός τακτικής αεροπορίας: «551», ο Αχιλλέας. Το ελληνικό F-16 το εγκατέλειψε ο ιπτάμενος;
Νο 2 F-16: Ο «551» δεν είδε τίποτα. Δεν είδα αλεξίπτωτο. Έγινε μια ισχυρή έκρηξη… Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή.