Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο - Εντολή εκκένωσης και σε άλλους οικισμούς, μαίνονται θυελλώδεις άνεμοι

Δύσκολη προβλέπεται να είναι η νύχτα με τις δύο φωτιές που μαίνονται στο Ρέθυμνο, καθώς η πυροσβεστική συνεχίζει μέχρι αυτή την ώρα να δίνει μεγάλη μάχη για να τις ελέγξει.

Οι φωτιές ξέσπασαν μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, στην περιοχή Άγιο Βασίλειο, καθώς και στο Ροδάκινο, και το μέτωπο που απασχολεί περισσότερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και στο οποίο επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης, αφορά την πρώτη πυρκαγιά, η οποία μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι.

Αυτή την ώρα εκκενώνονται τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και ‘Αγιος Γιώργης με εντολή που δόθηκε από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις, με τη δύση του ηλίου, και τώρα μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, ερυθρός σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

Εκκενώθηκε οικισμός στον Ορνέ – «Η φωτιά έφτασε έξω από το χωριό»

Εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι φλόγες έφτασαν μέχρι και το χωριό Ορνέ με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, να λαμβάνει την απόφαση να εκκενωθεί η περιοχή.

«Η φωτιά έφτασε έξω από το χωριό κι έτσι πήραμε την απόφαση της εκκένωσης της περιοχής. Αυτή τη στιγμή τα εναέρια μέσα έχουν φτάσει και επιχειρούν κι αυτό σίγουρα θα βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα της φωτιάς», τόνισε μιλώντας στο cretapost ο κ. Ταταράκης.

Μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός πως αργά το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες προς τη Νέα Κρύα Βρύση.

Δύο άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω της φωτιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας cretapost, δύο άτομα κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει αδιάκοπα μεγάλες εκτάσεις γης και η οποία ξεκίνησε από χορτολιβαδική έκταση στην Κρύα Βρύση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν πυροσβέστη και μία ηλικιωμένη γυναίκα, οι οποίοι παρελήφθησαν από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Σπήλι Ρεθύμνου.

Οι πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα αναφέρουν ότι ο πυροσβέστης φέρεται να έχει ελαφρά τραύματα στον αγκώνα του χεριού και έπειτα από την ιατρική φροντίδα και την ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε, αποχώρησε.

Ωστόσο, η ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια στο Κέντρο Υγείας, όπου οι γιατροί έκριναν ως απολύτως αναγκαία τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, εκεί όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία της.

Δείτε εικόνες από τις φωτιές στο Ρέθυμνο:

rethymno-fwtia33

 

FOTIA-RETHYMNO-1

Φωτιά στο Ρέθυμνο