Πρεμιέρα από την 1η Ιουλίου για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία αρχικά θα καλύψει περισσότερους από 120.000 εργαζόμενους και σταδιακά θα επεκταθεί σε ολόκληρη την αγορά εργασίας.
Το πρώτο βήμα, θα γίνει με τις τράπεζες και και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους (συνολικά 53 επιχειρήσεις), οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα σύνδεσης και εξοικείωσης με το νέο σύστημα από τις 27 Ιουνίου.
Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της απογραφής για την επέκταση του μέτρου στον κλάδο των υπηρεσιών ασφαλείας (σεκιούριτι), τις ασφαλιστικές εταιρείες και την βιομηχανία.
Από τη νέα διαδικασία, θα καλυφθεί -σε δεύτερο χρόνο- και η τηλεργασία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος γνωστοποίησε την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε νωρίς το μεσημέρι, στόχος είναι σε έναν χρόνο από σήμερα το νέο σύστημα να καλύπτει τον τουρισμό και την εστίαση, ενώ με την πλήρη ανάπτυξη του, του θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, εδράζεται σε δύο άξονες:
- Την εφαρμογή (myergani mobile app) στο κινητό τηλέφωνο του εργαζόμενου και
- την εφαρμογή για το σκανάρισμα/ ηλεκτρονική δήλωση του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας (ergani card scaner), όπως συνέβαινε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο εργαζόμενος θα έχει μέσω του κινητού τηλεφώνου του άμεση ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο εργασίας, υπο την μορφή ημερολογίου, σε πραγματικό χρόνο για κάθε εργοδότη του και σταδιακά πλήρη εικόνα του εργασιακού βίου του.
Παράλληλα, θα ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, πλέον οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίζουν την αμοιβή για τον χρόνο εργασίας τους, θα ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, θα υπάρξει απρόσκοπτη ροή εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δημιουργείται πλαίσιο αποτελεσματικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Μάλιστα, τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, θα διατηρούνται για χρονικό διάστημα δέκα ετών, ώστε να χρησιμοποιηθούν -αν απαιτηθεί- σε δικαστικές διαδικασίες.