Στα ύψη και οι ζωοτροφές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπαρέσυρε και τις τιμές στις ζωοτροφές κατοικίδιων ( σκύλοι και γάτες), καθώς και παραγωγικών ζώων. Οι τιμές παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες αύξηση της τάξης του 20% και με συνέχιση του πολέμου αναμένεται σύντομα να πάρουν και άλλο την ανηφόρα…

Η αύξηση στα καλαμπόκια και το σιτάρι, όπως και στα μεταφορικά, φέρνει αναγκαστικά ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα διατροφής στα pet shop, δηλαδή σε ξηρά τροφή και κονσέρβες για σκύλους και γάτες. Οι καταναλωτές, ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, στρέφονται πλέον σε τροφές αμφιβόλου ποιότητας με χαμηλότερη τιμή.

Στο ράφι οι τιμές των ζωοτροφών ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα. Οι ιδιοκτήτες pet shop προειδοποιούν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έλλειψη σιτηρών θα φέρει σύντομα και νέες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών για κατοικίδια και παραγωγικά ζώα.

Οι τροφές έχουν πάρει αύξηση λόγω των δημητριακών. Οι τιμές είναι αυξημένες στις ζωοτροφές καθώς περιέχουν ριζάλευρα.

Ωστόσο, οι ανατιμήσεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και σε άλλα προϊόντα, όπως συμπληρώματα- βοηθήματα σκύλων για παθήσεις αλλά και κτηνιατρικά φάρμακα.
Η μεσοσταθμική αύξηση σε αυτά τα προϊόντα φτάνει μέχρι στιγμής το 5% και αυτό οφείλεται κυρίως σε αναπροσαρμογή στο κόστος των μεταφορικών.

οι μεγαλύτερες αυξήσεις που παρατηρούνται είναι στις τροφές σκύλων, γατιών αλλά και σε αυτές για τα παραγωγικά ζώα δηλαδή αυτά που εκτρέφονται στα πλαίσια της κτηνοτροφίας ως οικονομική δραστηριότητα. Οι αυξήσεις σε αυτά τα προϊόντα αγγίζουν ήδη το 20%.

Καταναλωτές, ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, στρέφονται πλέον σε πιο οικονομικές τροφές, χωρίς να υπολογίζουν την ποιότητα όπως έκαναν χρόνια. Μια 20κιλη τροφή, μεσαίας ποιότητας, που είχε 40 ευρώ, τώρα την αποφεύγουν γιατί έχει πάει 45 ευρώ. Έτσι προτιμούν να πάρουν μια πιο φθηνή των ίδιων κιλών αλλά με 20-25 ευρώ, αν και αυτές ακόμη είναι ακριβές με βάση την αμφίβολη ποιότητά τους.