Τραγωδία στο Παπανικολάου: Ένας νεκρός και 5 τραυματίες από φωτιά στην κλινική Covid - Video

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν τραυματισθεί σοβαρά από την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Η απανθρακωμένη σορός εντοπίστηκε στον 2ο όροφο του νοσοκομείου, όπου βρίσκεται και η κλινική covid, απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο, τουλάχιστον δυο τραυματισμένοι – εγκαυματίες ασθενείς με Covid μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ ακόμη τρεις νοσηλεύονται με ελαφρά εγκαύματα.

Οι  υπόλοιποι νοσηλευόμενοι απομακρύνθηκαν από την κλινική Covid και μεταφέρθηκαν σε άλλες πτέρυγες του νοσοκομείου.

Όπως διαβεβαιώνουν πηγές της πυροσβεστικής, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

 

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής με Tweet 

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του πνευμονoλoγικού τμήματος και διαχειριστή covid, Διαμαντή Χλωρού, πιθανότατα την φωτιά έβαλε ασθενής με κορονοϊό, προσπαθώντας αν άναψει τσιγάρο. Δυστυχώς, δεν έγινε άμεσα αντιληπτό το γεγονός και η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις στο τριώροφο κτίριο όπου στεγάζεται η κλινική covid και νοσηλεύονται 20 ασθενείς σε βαριά κατάσταση, με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ert.gr ένας γιατρός και μια ειδικευόμενη έχουν εγκλωβιστεί στο γραφείο τους, ενώ στο διάδρομο υπάρχει πυκνός καπνός και δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν.

‘Οπως ενημέρωσε ο κ. Χλωρός η κλινική έχει τρεις ορόφους. Στο 2ο όροφο έχει 20 ασθενείς που έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Οι πυκνοί καπνοί είναι το βασικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, γιατί έχουν καλύψει όλους τους ορόφους.

Δύσκολη πυρκαγιά και έγινε μεγάλη κινητοποίηση

Όπως είπε ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μάριος Αποστολίδης, ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά και έγινε μεγάλη κινητοποίηση με έντεκα οχήματα, 30 πυροσβέστες, δύο ειδικά κλιμακοφορα οχήματα κ.α.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δωμάτιο της Β’ Πνευμονολογικης Κλινικής όπου νοσηλευόντουσαν τρία άτομα, εκεί που εντοπίστηκε και ένας άνθρωπος νεκρός.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Πυροσβεστικής και με τη βοήθεια του προσωπικού του νοσοκομείου, από τους δύο ορόφους του κτηρίου διασώθηκαν συνολικά περίπου 38 άτομα. «Ήταν μια πολύ δύσκολη αποστολή, γέμισε όλο το κτήριο με καπνούς και έτσι δυσκόλεψε περισσότερο το έργο μας», τόνισε ο κ. Αποστολίδης. Πρόσθεσε δε, ότι μέσα στον θάλαμο που ξεκίνησε η πυρκαγιά εντοπίστηκε ένας απανθρακωμένος άνθρωπο και ακόμη δύο εγκαυματιες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, μέσα στο δωμάτιο αναπτύχθηκε μεγάλο πυροθερμικο φορτίο, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι σοβάδες.

Σχέδιο έκτακτης εκκένωσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης εκκένωσης της κλινικής λόγω πυρκαγιάς που έχει εκπονήσει το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ από το 2018 σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τέθηκε σε επιφυλακή το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προκειμένου, αν χρειαστεί, να παρασχεθεί συνδρομή για μεταφορά ασθενών.

Στο νοσοκομείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η διευθύντρια του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδας, κυρία Τζίνα Λεπτοκαριδου, ενώ εκτάκτως αυτή την ώρα μεταβαίνουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

«Θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Οι σχετικές διαδικασίες τηρήθηκαν. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σχετικά με τα αίτια, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», δήλωσε από το νοσοκομείο Παπανικολάου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Επιχειρησιακές ασκήσεις προσομοίωσης

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως κάθε χρόνο όλα τα νοσοκομεία διενεργούν επιχειρησιακές ασκήσεις προσομοίωσης όλων των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται έτσι σε μια συνεχή εκπαίδευση και να γνωρίζουν τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνουν πριν παρέμβει η πυροσβεστική ή άλλα σώματα.

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Θ. Πλεύρης και Μ. Γκάγκα

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μ. Γκάγκα, όπως έγινε γνωστό, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Υπενθυμίζεται ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην κλινική Covid του νοσοκομείο νωρίς το πρωί.