Χαλύβδωση του Έβρου-Ο ελληνικός σχεδιασμός για την επαύριον του πολέμου στην Ουκρανία

Αναβαθμίζονται και ενισχύονται οι χερσαίες δυνάμεις στο φόντο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ▪ Ο Παρμενίων, η «Θρακική Συνεργασία» και οι συνεκπαιδεύσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Καμπανάκια» στους επιτελείς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν χτυπήσει οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, που κινούνται με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Εβρου και του Στρατού Ξηράς στο ενδεχόμενο μίας «απειλής εξ ανατολών». Η άσκηση συνεκπαίδευσης με αμερικανικές δυνάμεις και άρματα («Θρακική Συνεργασία») που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στην περιοχή εντός του Απριλίου, συνδυάζεται μάλιστα με ένα ευρύτερο σχέδιο θωράκισης της ακριτικής ζώνης.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – με τις συγκρούσεις να διεξάγονται κυρίως με άρματα μάχης, πυροβολικό, αντιαρματικά, εκτοξευτές πυραύλων, πεζικό – φανερώνει ότι ακόμη και σήμερα η έκβαση ενός πολέμου μπορεί να κριθεί στο… έδαφος. Ανάλογα πάντα με τη δύναμη πυρός του επιτιθέμενου αλλά και με την αποτρεπτική ισχύ και την προετοιμασία του αμυνόμενου.

Από το 1974 και μετά ο Εβρος είναι πάντα «αστακός» και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Στρατού Ξηράς. Εκεί συγκεντρώνεται μεγάλος μέρος των τεθωρακισμένων, του πυροβολικού και του πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο λόγος είναι προφανής. Η Τουρκία απέχει μία… ανάσα και πάντα εξετάζονταν και στη θεωρία αλλά και στην πράξη – σε ασκήσεις – σενάρια αποτροπής μίας πιθανής τουρκικής εισβολής από την περιοχή του Εβρου και η ανακοπή προώθησης του εχθρού στην ενδοχώρα. Αλλά βέβαια τα σχέδια πάντα αναθεωρούνται.

Και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Αυτό έγινε και πρόσφατα μετά την υβριδική επίθεση του 2020 στον Εβρο όταν η Τουρκία επιχείρησε να περάσει χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα. Η συνοριογραμμή ενισχύθηκε με επέκταση του φράχτη. Εγιναν όμως και άλλες παρεμβάσεις με θωράκιση του Στρατού σε εξοπλισμό και μέσα.

Ισχυροποίηση

Υπό αυτά τα δεδομένα με τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από την ξηρά και επί 9 ημέρες να διεξάγονται σφοδρές χερσαίες επιχειρήσεις, στο «Πεντάγωνο» γίνονται και πάλι συζητήσεις για τον ρόλο του Εβρου και για περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης του Στρατού Ξηράς. Ηδη προ ημερών κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις συμβάσεις των φρεγατών Belh@rra και των Rafale ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε προαναγγείλει ότι τώρα σειρά έχει ο Στρατός Ξηρά με αναβάθμιση και προμήθεια οπλικών συστημάτων προς ενίσχυσή του. Τώρα όμως δεν αποκλείεται όλα αυτά να επισπευστούν.

Για παράδειγμα ύψιστης προτεραιότητας θεωρείται η αναβάθμιση του συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS για να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση και μεγαλύτερο βεληνεκές. Επίσης σχεδιάζεται η απόκτηση 25 συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων Spike NLOS. Και βέβαια ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης του Στρατού Ξηράς των Leo2Α4 και Leo1A5, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε μονάδες του Εβρου και της Θράκης. Η αναβάθμιση θα αφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα σκοπευτικά, τις επικοινωνίες αλλά και τα συστηματα θωράκισης και αυτοπροστασίας.

Συνεκπαιδεύσεις

Το ειδικό βάρος του Εβρου και των ελληνικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή είναι πρόδηλο ότι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε μία πολεμική σύγκρουση και σε μία πιθανή επιχείρηση εισβολής στη χώρα μας. Γι’ αυτό και το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία δίνουν στον σχεδιασμό αποτροπής την απαιτούμενη προσοχή σ’ αυτό ακριβώς το γεωγραφικό σημείο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο «Παρμενίων», διεξάγεται κάθε χρόνο πέριξ του ποταμού Εβρου με πολλαπλά σενάρια. Ανάμεσά του η αποτελεσματική απόκρουση μίας απειλής από ξηράς και η ανακατάληψη περιοχών. Κι αυτό γίνεται με τη χρήση όλων των μέσων που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις αλλά με το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα να έχουν τη μερίδα του λέοντος στη δύναμη πυρός.

Επιπλέον το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς επικεντρώνονται και στις συνεκπαιδεύσεις στη Θράκη και τον Εβρο με αμερικανικά άρματα. Πέρυσι στο πλαίσιο της άσκησης «Θρακική Συνεργασία 2021» ελληνικά άρματα Leopard-2HEL είχαν συμμετάσχει στην άσκηση μαζί με αμερικανικά Μ-1 Abrams και Μ2 Bradley. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Θρακική Συνεργασία» αναμένεται να επαναληφθεί μέσα στην άνοιξη.