Θεοδωρικάκος: 29 συλλήψεις σε ένα μήνα και 92 δικογραφίες για κακοποίηση ζώων

«Τον Ιανουάριο του 2022 έγιναν σε όλη τη χώρα, για κακοποίηση ζώων, 92 σχετικές δικογραφίες και συνελήφθησαν 29 άτομα. Πρέπει να μπει τέλος στην κακοποίηση των ζώων και πρέπει άπαντες να φροντίζουν τα ζώα. Είναι θέμα πολιτισμού και ανθρωπιάς». Αυτά τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο ραδιοφωνικό σταθμό “parapolitika fm” όσον αφορά στην κακοποίηση ζώων, ενώ για το περιστατικό στην Σπάρτη ανέφερε: «Υπήρξαν καταγγελίες και το θέμα έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για το ζήτημα της Σπάρτης επικοινώνησε μαζί μου ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης και ασχολήθηκα προσωπικά ζητώντας από την Αστυνομία να κάνει αυτό που κάνει πάντα. Ο νόμος είναι νόμος δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο παραβάτης. Και ειδικότερα όταν εμπλέκεται νυν αστυνομικός που βρίσκεται σε άδεια καθώς είναι εκλεγμένος αντιδήμαρχος. Ήταν πάρα πολύ θλιβερό φαινόμενο. Υπήρξαν στοιχεία πολύ σοβαρής κακοποίησης, σε ένα κυνοκομείο που ήταν αδύνατο να παρέμβουν οι αστυνομικοί, δεν μπορούσαν ούτε να πλησιάσουν, ήταν εξαγριωμένα τα σκυλάκια εκεί πέρα. Εμείς κάνουμε μια σειρά από πράγματα για να αλλάξουμε τις νοοτροπίες με εκπαιδευτικά προγράμματα στους αστυνομικούς, με αυστηρότητα στην εφαρμογή των νόμων».

Η διαχείριση κρίσεων από την κυβέρνηση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα της διαχείρισης κρίσεων από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας: «Ένας λόγος που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός είναι γιατί αξιολογούσαν θεωρώ και συνεχίζουν να αξιολογούν και μάλιστα με ακόμα καλύτερο τρόπο την ικανότητα του να διαχειρίζεται κρίσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη σύγχρονη εποχή, μια βασική πλευρά της πολιτικής είναι η διαχείριση κρίσεων».

Τα μέτρα κατά του χουλιγκανισμού

Όσον αφορά στα μέτρα κατά του χουλιγκανισμού, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Ο χουλιγκανισμός είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς είναι και παγκόσμιο αλλά και ελληνικό. Δεν το λέω για να βρούμε καμιά δικαιολογία αλλά αυτή είναι η ωμή αλήθεια και η πραγματικότητα και τα τελευταία δύο χρόνια όλοι βιώνουμε μία κρίση και μία δοκιμασία πάλι παγκόσμια της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει μεταβάλλει έχει επηρεάσει πολύ τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Βλέπετε γύρω μας υπάρχουν βίαιες συμπεριφορές, πάρα πολλές φορές αναίτιες και όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ ότι σε ένα βαθμό είχε υπάρξει υποτίμηση του φαινομένου διότι είχαμε κλειστά γήπεδα ο κόσμος δεν πήγαινε στις εξέδρες, γιατί δεν υπήρχαν αγώνες ή γίνονταν οι αγώνες αλλά δεν υπήρχε κόσμος στις εξέδρες.

Αποτέλεσμα ήταν σταδιακά ο χουλιγκανισμός να μεταφερθεί εκτός γηπέδου, στους δρόμους. Δεν είναι τυχαίο ότι το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του τόσο του αδικοχαμένου Άλκη, του 19χρονου αυτού παλικαριού από τη Θεσσαλονίκη, έγινε στους δρόμους έξω από το Χαριλάου, στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Βλέπω, λοιπόν, ότι ένα τραγικό γεγονός, πραγματικά, έχει μετατραπεί σ’ ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς και σε μία εκκίνηση για άλλου είδους συμπεριφορές. Το προηγούμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο στο Ηράκλειο της Κρήτης που διεξήχθη το Final 4 Μπάσκετ, είχαμε εξαιρετική συνεργασία της ομοσπονδίας μπάσκετ με την Αστυνομία αλλά και των ομάδων. Υπήρξε ταυτοποίηση και προσωποποίηση των εισιτηρίων και έλεγχος στην είσοδο με αποτέλεσμα να δούμε οπαδούς των αιωνίων αντιπάλων να χειροκροτούν μαζί, ο ένας την ομάδα του άλλου, είχαμε χρόνια να δούμε τέτοιες εικόνες στα γήπεδα.

Να αλλάξει το σύνολο της κουλτούρας των πάντων

Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει το σύνολο της κουλτούρας των πάντων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, να αποδεχθούμε στην πράξη ότι ο αθλητισμός είναι γιορτή και δεν είναι πόλεμος. Έχουμε καλέσει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πολιτικά κόμματα, αθλητικοί παράγοντες, ιδίως οι ιδιοκτήτες των ομάδων που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν, θετικό ρόλο σε όλη αυτήν την υπόθεση. Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση έδωσε ένα πλαίσιο πολύ σοβαρής αυστηροποίησης των ποινών, η αστυνομία αποδεικνύει με τις πράξεις της ότι ελέγχει την εφαρμογή του νόμου, δεν χαρίζεται σε κανέναν. Κλείσαμε 67 παράνομους συνδέσμους».

Τέλος, ο υπουργός απάντησε στους ισχυρισμούς Ερντογάν, τονίζοντας: «Εκφράζω την λύπη μου που η Τουρκία συνεχίζει να επαναλαμβάνει αυτούς τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς, χωρίς να διαθέτει το παραμικρό στοιχείο. Και δεν διαθέτει το παραμικρό στοιχείο γιατί όλα όσα λέει δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι μυθεύματα και αποτελούν ωμή προπαγάνδα η οποία δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα στην παγκόσμια κοινή γνώμη, ούτε σε διεθνείς θεσμούς, διότι οι πάντες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Σέβεται το διεθνές δίκαιο απολύτως και πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ