Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει το θέμα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας

Η Ελλάδα θα θέσει εκ νέου στην 45η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς,που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Καζάν της Ρωσίας,το θέμα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας καθώς και άλλων ιστορικών μνημείων από την Τουρκία.

Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη,σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο Α ´ Αντιπρόεδρος του Σώματος, Νικήτας Κακλαμάνης.

Στις απαντήσεις τους οι δύο υπουργοί,αφού αναφέρονται αναλυτικά σε όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει στα διεθνή fora,επισημαίνουν ότι το τελευταίο δείγμα προκλητικότητας από την γείτονα, ήταν ότι οι Τούρκοι δεν κατέθεσαν όπως είχαν υποχρέωση έως την 1η Φεβρουαρίου, την σχετική έκθεση που τους είχε ζητηθεί από το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Σε δήλωσή του, ο Νικήτας Κακλαμάνης,εκφράζει την ευχή και την ελπίδα ότι «χάρη σε αυτές τις ενέργειες, το συγκεκριμένο θέμα που αγγίζει την ψυχή ολόκληρου του Ελληνισμού,θα βρει ανταπόκριση στο σύνολο του Δυτικού Πολιτισμού,επαναφέροντας την Τουρκία στη διεθνή έννομη τάξη».