Διερευνητικές επαφές: Ολοκληρώθηκε ο 64ος γύρος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Μετά τις επαφές ακολουθεί γεύμα εργασίας.

Παρότι ο 64ος γύρος που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα είχε ως επίκεντρο την διερεύνηση της δυνατότητας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και οι προσδοκιες δεν ήταν υψηλές, η λειτουργία του εν λόγω διαύλου επικοινωνίας θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Η συνάντηση διεξήχθη στην σκιά των κινήσεων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας όπου αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με τις διερευνητικές από το 2010. Μαζί του ήταν ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Θεοχάρης Λαλάκος και η διπλωμάτις Ευαγγελία Γραμματίκα.

Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είναι ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ μαζί του βρισκόταν ο Μπαρίς Καλκαβάν και ο Τσαγαπτάι Έρτζιγες, γνωστός και ως «γκουρού» των θαλασσίων ζωνών της τουρκικής διπλωματίας.

Η συνάντηση έγινε σε χρονική περίοδο, κατά την οποία προηγήθηκαν οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας για τα νησιά ενώ ο Τούρκος πρεσβευτής είχε ένα «θερμό» επεισόδιο στο Όσλο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Αιγαίο και το casus belli.