Οπαδική βία: Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για να παταχθεί ο χουλιγκανισμός - Σήμερα ανακοινώνονται τα μέτρα
Απευθείας «κόκκινη» κάρτα στους χούλιγκανς δείχνει η κυβέρνηση θέτοντας σε εφαρμογή το δόγμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην οπαδική βία. Το πλέγμα των δρακόντειων διατάξεων του αθλητικού νομοσχεδίου που παρουσιάζεται τις προσεχείς ώρες θα αποτελέσει την ενισχυτική θωράκιση στην αιγίδα της πολιτείας για τη διοργάνωση των αθλητικών αγώνων.
Τα βασικά σημεία των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσιάζει σήμερα (21/2, 11:30) η Κυβέρνηση.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.
Απευθείας φυλακή
Στην αιχμή των παρεμβάσεων για την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού βρίσκεται η επαναφορά του ιδιώνυμου για τα αδικήματα που διαπράττονται εντός των γηπέδων, αλλά σε αυστηρότερη εκδοχή. Άλλωστε μετά την ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα της αναστολής της ποινής, που σημαίνει ότι οι δράστες των επεισοδίων στα γήπεδα δεν θα επιστρέφουν στην κερκίδα, αλλά θα πηγαίνουν απευθείας στη φυλακή. Ταυτόχρονα θα προβλέπονται αυστηρότερες τιμωρίες για τις αξιόποινες πράξεις ενώ οι δίκες θα γίνονται κατά προτεραιότητα.
Μόνο με διαρκείας
Σε ό,τι αφορά στους οργανωμένους οπαδούς, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η πολιτεία με το νέο «οπλοστάσιο» που αποκτά, τους επιφυλάσσει στενό μαρκάρισμα. Όπως είχε πει στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, η είσοδος στις θύρες των «φανατικών» θα γίνεται αποκλειστικά με ονομαστικό εισιτήριο. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η οργωμένη πολιτεία και η διοργανώτρια αρχή να μπορούν να ταυτοποιήσουν τους παρευρισκόμενους σε χώρους που λαμβάνουν χώρα επεισόδια και άλλες αξιόποινες πράξεις.
Λευκό ποινικό μητρώο
Επιπλέον, ένα από τα δραστικά μέτρα θα είναι το λουκέτο στους συνδέσμους των οπαδών των ομάδων και η πλήρης αντικατάσταση αυτής της «δομής» αποκλειστικά από τις λέσχες φιλάθλων. Όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, η αυστηροποιημένη νομοθεσία θα προβλέπει ότι ως έδρα των λεσχών φιλάθλων θα ορίζεται αναγκαστικά εκείνη των ανωνύμων εταιρειών, που είναι οι ιδιοκτήτριες των ομάδων.
Στην ευθύνη δε, των ΠΑΕ και των ΚΑΕ ή οποιασδήποτε άλλης ανώνυμης εταιρείας δραστηριοποιείται στον χώρο του αθλητισμού θα είναι η δημιουργία ψηφιακού μητρώου μελών. Μια από τις προϋποθέσεις για την εγγραφή των φιλάθλων σε αυτό, θα είναι η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου. Η εκδήλωση επεισοδίων εντός των γηπέδων θα επισείει για τα αθλητικά σωματεία αλλά και για την κερκίδα, αυστηρότερες διοικητικές καθώς επίσης και άλλες κυρώσεις.
Αυστηρό monitoring στα μέτρα
Είναι σαφές ότι θα αναβαθμιστούν επί τα χείρω, ποινές όπως η πραγματοποίηση αγώνων κεκλεισμένων, ενώ αυστηρότερη θα είναι και η κλιμάκωση που προβλέπεται έως σήμερα, για τις περιπτώσεις της υποτροπής. Την παρακολούθηση της πορείας μέτρων θα αναλάβει μικτή επιτροπή της διοργανώτριας αρχής της Super League και της Πολιτείας. Κατά πληροφορίες το έργο του monitoring για λογαριασμό της Πολιτείας, θα ανατεθεί σε εντεταλμένο, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ανώτατο αξιωματικό της Ελληνική Αστυνομίας.
Κάμερες παντού
Μια από τις αλλαγές που θα εισάγει το νέο πλαίσιο θα αφορά στις υποδομές των αθλητικών εγκαταστάσεων, στις οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν ηλεκτρονικά «μάτια». Σύμφωνα με γνώστες της κυβερνητικής προετοιμασίας η πρόβλεψη της σχετικής διάταξης θα συνδέει ευθέως τη δυνατότητα φιλοξενίας αναμετρήσεων με την εγκατάσταση και κυρίως τη λειτουργία πολυεπίπεδου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης, με κάμερες σε όλους τους χώρους των γηπέδων.
Στο «παιχνίδι» FIFA και UEFA
Αλλαγές επίκεινται, στον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και κυρίως διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Πεδίο στο οποίο, μεταξύ άλλων θα συμβάλλουν FIFA και UEFA, με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Πέραν αυτών αναμένεται και η πραγματοποίηση υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού μιας ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή των παραγόντων του ελληνικού αθλητισμού. Άλλωστε από την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή τους, κρίνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, η επιτυχία του νέου εγχειρήματος για την εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού από τον χουλιγκανισμό.
Πτυχή στην οποία είχε κάνει ειδική μνεία και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του, αναδεικνύοντας παράλληλα το μερίδιο ευθύνης που έχουν για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων οι παράγοντες των ομάδων.
Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταστήσει ξεκάθαρη την κυβερνητική αποφασιστικότητα για να παταχθεί η δράση των χούλιγκανς: «Αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα. Ξύδι! Λυπάμαι…».
Κυρώνεται η σύμβαση του Saint-Denis
ΟπαδικήΕκτός από το αθλητικό νομοσχέδιο η πολιτεία θα κάνει ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της πάταξης της βίας στους χώρους του αθλητισμού. Το προσεχές διάστημα θα κυρωθεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα, γνωστή και ως σύμβαση του Saint-Denis.
Πρόκειται για το ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των κρουσμάτων βίας στο χώρο του αθλητισμού, το οποίο έχουν υπογράψει από το 2016, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Περιλαμβάνει μάλιστα ένα ευρύ πλέγμα δράσεων που μεταξύ άλλων προβλέπουν την συνεργασία κυβερνήσεων αλλά και αθλητικών φορέων.