Παπαευαγγέλου: Υποχωρούν όλοι οι δείκτες της επιδημίας, αλλά δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για πλήρη άρση των μέτρων

Υποχωρούν όλοι οι δείκτες της επιδημίας καθώς και η πίεση στο ΕΣΥ, αλλά ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι για πλήρη άρση των μέτρων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Αυτό επισήμανε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας σημειώνοντας πως δεν πρέπει να νομίζουμε πως τέλειωσε η πανδημία.

Για βραδεία υποχώρηση της πανδημίας στη χώρα μας, μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε και στα αντιικά φάρμακα λέγοντας πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις, έχουν παραδοθεί 1.957 συσκευασίες και 322 ασθενείς έχουν ακυρώσει την παραλαβή.

Σχετικά με τις ακυρώσεις, είπε πως υπάρχουν ασθενείς που – κατά την παράδοση του φαρμάκου – δηλώνουν πως δεν θέλουν να υπογράψουν.

Γκάγκα: Αναμένονται 474.000 δόσεις από το εμβόλιο της Novavax

Επίσης, η κα. Γκάγκα ανακοίνωσε ότι αναμένονται 474.000 δόσεις από το εμβόλιο της Novavax από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα βρίσκονται στη χώρα μας και τα πρωτεϊνικά της Sanofi.

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου λέγοντας πως:
το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον
την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και κατά 5% φορτίου στο ΕΣΥ.
Οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα είναι 4.100.
Οι εισαγωγές είναι λιγότερες από 400 ανά ημέρα και το 90% αφορά ασθενείς με Όμικρον.
Η πληρότητα των απλών κλινών CoViD είναι 53% και των ΜΕΘ 73%.

Για το θέμα της έκδοσης πιστοποιητικού σε όσους έχουν νοσήσει δεύτερη φορά, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως δεν θα χορηγείται σε περιπτώσεις επαναμόλυνσης.

Στην ειδική ομάδα των ασθενών που επαναμολύνθηκαν, προϋπόθεση χορήγησης πιστοποιητικού θα είναι να έχει γίνει εμβολιασμός.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως υπάρχει μία σταθεροποίηση των δεικτών, με μείωση κατά 7% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και αύξηση των εξιτηρίων.