Ουκρανία: Ένας ο ομογενής που έπεσε νεκρός από πυρά Ουκρανών στρατιωτών- Τι γνωρίζουμε για το συμβάν

Ένας είναι τελικά ο Έλληνας ομογενής που σκοτώθηκε από τους Ουκρανούς στρατιώτες στο χωριό Γρανίτνα και όχι δύο, όπως ανακοίνωσε αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

 

Σε δήλωση αναφορικά με το αιματηρό περιστατικό στο οποίο είχαν εμπλακεί Έλληνες που ζούσαν στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα στο χωριό Γρανίτνε, προέβη η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει, ελληνικής καταγωγής είναι μόνο ένας εκ των δύο νεκρών, ενώ από το περιστατικό τραυματίστηκαν δύο Έλληνες. Αρχικά, η πληροφορία για δύο Έλληνες προέκυψε από την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι δράστες έχουν συλληφθεί και διεξάγεται έρευνα. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως η σύγκρουση δεν έχει καμία απολύτως σχέση ούτε με επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή επαφής Ρωσίας – Ουκρανίας, ούτε με κάποιες στρατιωτικές διώξεις του τοπικού πληθυσμού.

Σημειώνεται πως το περιστατικό, όπως υπογραμμίζει από την πλευρά του ο έλληνας δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, φέρεται να ξεκίνησε από ένα άτομο, στρατιωτικό μεθυσμένο, ο οποίος είχε διαπληκτισμό με τον καταστηματάρχη που τον έδιωξε από το μαγαζί.

Τα θύματα, σημειώνει, βγήκαν για να βοηθήσουν τον καταστηματάρχη και ο θύτης τράβηξε όπλο. Ο απολογισμός ήταν δύο νεκροί, 42 και 46 ετών, και δύο τραυματίες, ο ένας σε βαριά κατάσταση.

Αναλυτικά η δήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας:

«Στις 13 Φεβρουαρίου, στο χωριό Γρανίτνε, συνέβη μια τραγωδία, ως αποτέλεσμα της οποίας σκοτώθηκαν δύο άτομα: ένας πολίτης και ένας στρατιώτης του Ουκρανικού στρατού. Η σύγκρουση για ασήμαντή αφορμή έληξε με το να χάσουν τη ζωή τους οι δύο άντρες και οι άλλοι δύο να νοσηλευτούν. Το ένα από τα θύματα ήταν πολίτης Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής και το άλλο δεν είχε ελληνικές ρίζες. Οι δύο τραυματίες είναι ντόπιοι Έλληνες.

» Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Μοιραζόμαστε τη θλίψη σας. Απευθυνόμαστε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Ελλάδας με παράκληση να μην δοθεί σε αυτή τη τραγωδία κανένας πολιτικός χαρακτήρας.

» Η σύγκρουση, που έγινε τη νύχτα σε τοπική καφετέρια δεν έχει καμία απολύτως σχέση ούτε με επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή επαφής των μερών, ούτε με κάποιες στρατιωτικές διώξεις του τοπικού πληθυσμού, πράγματα που επινοήθηκαν από κάποιους Έλληνες bloggers. Όλοι οι δράστες έχουν συλληφθεί και διεξάγεται έρευνα.

» Παρακαλούμε πολύ τους δημοσιογράφους να μην διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες, αλλά να τις ελέγχουν και να τις διασταυρώνουν προσεκτικά. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση, στους οικισμούς με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό που βρίσκονται στη εμπόλεμη ζώνη, είναι ήρεμη. Δεν υπάρχει κανένας πανικός. Όλοι κατανοούν την σοβαρότητα της κατάστασης και την απειλή μιας νέας στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά σε αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών βρίσκονται από το 2014.

» Είμαστε σε συνεχή επαφή με εκπροσώπους των ελληνικών αντιπροσωπιών, παρακολουθούμε την κατάσταση και θυμόμαστε τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κου Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψή του στη Μαριούπολη: «η Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα στους Έλληνες της Ουκρανίας και θα τους στηρίξουν».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Η αρχική πληροφόρηση ήταν για δύο νεκρούς. Χτες το βράδυ, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίναν όλες ότι ήταν ένας ο Έλληνας νεκρός και δύο οι τραυματίες».

 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του καναλιού, επικαλούμενους κατοίκους, ο ένας εκ των δύο νεκρών είναι ομογενής, ενώ ο δεύτερος είναι ντόπιος. Τραυματίες είναι δύο άτομα ελληνικής καταγωγής.

Σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος, Κώστας Ονισένκο, επίσης αμφισβήτησε Δευτέρα την πληροφόρηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το αιματηρό περιστατικό στο χωριό Γράνιτνε με δύο νεκρούς -ομογενείς κατά το ΥΠΕΞ- υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την ένταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα ουκρανικά σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις.

«Έχουν ακουστεί πάρα πολλά γι’ αυτό το θέμα και έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους που ενδεχομένως θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των Ουκρανών ουκρανικής καταγωγής και των πολιτών της Ουκρανίας με ελληνική καταγωγή. Ο ένας εκ των δύο νεκρών δεν είναι Ουκρανός ελληνικής καταγωγής, όπως γράφτηκε. Υπάρχει ένας (σ.σ. νεκρός) ελληνικής καταγωγής από το χωριό Γρανίτνε και ο δεύτερος -ένας φίλος του, από το γειτονικό χωριό Μίρνε- είναι Ουκρανός και μάλιστα ένστολος, μέλος της λεγόμενης Εθνοφυλακής» λέει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται, ένας μεθυσμένος στρατιωτικός που φορούσε πολιτικά, λόγω άδειας, είχε έναν διαπληκτισμό με τον καταστηματάρχη του μπαρ όπου βρισκόταν. Ο ιδιοκτήτης τον έβγαλε έξω και μία παρέα ντόπιων που ήταν παρούσα και ξέρει τον καταστηματάρχη, βγήκε επίσης έξω. Ο στρατιωτικός ξεκίνησε να πυροβολεί με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό ακόμα δύο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κώστα Ονισένκο, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο γιος του προέδρου της τοπικής ελληνικής κοινότητας του Γρανίτνα.

Ρωσόφωνοι του Ντονιέτσκ: Υπήρχαν πολιτικά κίνητρα στη δολοφονία

Διαφορετική εκδοχή για τη δολοφονία των δύο Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία έδωσε επίσης ο εκπρόσωπος της λαϊκής πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, σύμφωνα με το Open. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ρωσόφωνοι του Ντόνετσκ, υπήρχαν πολιτικά κίνητρα στο φονικό επεισόδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα δύο Έλληνες να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Έντουαρντ Μπασούρι, υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπήκαν με τα όπλα μέσα στην καφετέρια που βρίσκονταν και οι Έλληνες και αφού μέθυσαν, άρχισαν να κατηγορούν τους θαμώνες μεταξύ αυτών και τους δύο Έλληνες ομογενείς που έχασαν τη ζωή του ως «αποσχιστές» που «μισούν την Ουκρανία».

Με βάση τις δηλώσεις του Μπασούρι, κάποιοι θαμώνες του καφέ, εκείνη την ώρα προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν. Έτσι οι Ουκρανοί στρατιώτες τράβηξαν τα όπλα τους και έτσι η λεκτική αντιπαράθεση μετατράπηκε σε πανικό με τον έναν εκ των δύο Ελλήνων ομογενών να βρίσκει ακαριαίο θάνατο ενώ ο δεύτερος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου τελικά κατέληξε.