Συμβούλιο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού

Ολοκληρώθηκε το 1ο Συμβούλιο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού της Π.Ε.Δ.Α., με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των Δήμων της Αττικής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: “Την ανάγκη της ύπαρξης και λειτουργίας μίας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας σε Κρατικό και κυρίως τοπικό επίπεδο καλά στελεχωμένης, με άριστη εκπαίδευση των στελεχών της, πλήρως εξοπλισμένης και σε συνεχή επαγρύπνηση αφού οι θεομηνίες όταν αιφνιδιάσουν τα συστήματα Πολιτικής Προστασίας και τις κοινωνίες γίνονται ακόμα πιο καταστρεπτικές. 

Για να αντιμετωπίσουμε τις θεομηνίες (πυρκαγιά – σεισμός – χιονόπτωση – πλημμύρα) απαιτείται: Πρόληψη – Στρατηγικός Σχεδιασμός – Εκπαίδευση – Εξοπλισμός – Επαγρύπνηση – Συνεργασία – Πειθαρχία – Έλεγχος – Ενημέρωση.

Η Αυτοδιοίκηση, το επίπεδο εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, είναι αυτή που καλείται κατά κύριο λόγο να παρέμβει άμεσα με σοβαρό ρόλο στην πρόληψη και στην καταστολή.

Τα βασικά βήματα οργάνωσης Δήμων:

– Θεσμοθετημένη Δομή Πολιτικής Προστασίας στον ΟΕΥ του.

– Στελέχωση της Δομής Πολιτικής Προστασίας με πυρήνες στη φάση ηρεμίας και πρόβλεψη ανάπτυξής της σταδιακά και πλήρως με την εξέλιξη της θεομηνίας.

– Σύσταση και διατήρηση Εθελοντικού Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας κατά Δήμο.

– Εξοπλισμό σε είδος και αριθμό ανάλογο με την θεομηνία και το εύρος που κατά κανόνα πλήττει την περιοχή του.

– Καλά οργανωμένο και στελεχωμένο όταν απαιτείται ΚΕΠΙΧ.

– Στολές και είδη ατομικής προστασίας των στελεχών, υπαλλήλων και εθελοντών.

– Σύστημα Επικοινωνιών.

– Σχεδίαση για κάθε θεομηνία.

– Προβλέψεις για χώρους συγκέντρωσης, επιβίωσης.

– Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εκκενώσεως οικισμών και πόλεων.

Ο βασικός αιμοδότης στελέχωσης της Π.Π. του Δήμου είναι ο Εθελοντισμός.

Ο Εθελοντισμός γίνεται δύναμη εγγύησης για το Δήμο αν είναι οργανωμένος, πειθαρχημένος, συγκροτημένος και άριστα εκπαιδευμένος.

Ο Εθελοντισμός είναι μοναδική πράξη που μέσα από αυτήν, εκείνος που την προσφέρει, δεν προσδοκά ανταλλάγματα, τίτλους, επαίνους, βραβεία και αξιώματα, παρά μόνο την απόλαυση της ανιδιοτελούς πράξης, καλλιεργώντας έτσι μια άλλη συμπεριφορά που αποδεικνύει ήθος.

Ο Εθελοντής διακατέχεται από τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου”.

Κλείνοντας, ο κ. Στεργίου-Καψάλης, δεσμεύτηκε ότι, η Επιτροπή και ο ίδιος προσωπικά θα είναι παρών για να στηρίξει με κάθε μέσο την οργάνωση της Π.Π. και του Εθελοντισμού σε όλους τους Δήμους της Αττικής «και όλοι μαζί να ερευνήσουμε, συζητήσουμε, εκτιμήσουμε κάθε θεσμική, λειτουργική, επιχειρησιακή πρόταση που αφορά στην Π.Π. και τον Εθελοντισμό» όπως σημείωσε.