Έντονος παγετός, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες - Που και μέχρι πότε θα συνεχισθούν οι χιονοπτώσεις

Ο πολύ έντονος και κατά τόπους ολικός παγετός θα έιναι το χαρακτηριστικό των επομενων ωρών  καθώς από από το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου αναμένεται η υποχώρηση των φαινομένων της χιονόπτωσης από την Αττική και η ύφεση της κακοκαιρίας “Ελπίδα”.

Το μέτωπο της κακοκαιρίας κινείται προς το Νότο και από τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται σταδιακά να τερματιστεί η χιονόπτωση στα πεδινά της Αττικής ενω θα εξακολουθήσει και πέρα από το μεσημέρι στις ορεινές βόρειες περιοχές του νομού. Ο πολύ έντονος παγετός θα κυριαρχήσει  στα ηπειρωτικά ενω θα είναι ολικός στα βορειοδυτικά.

Η συσσώρευση ψυχρών μαζών  το προηγούμενο 24ωρο και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται θα παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας και αύριο Τετάρτη αναμένεται να καταγραφεί η πιο χαμηλή θερμοκρασία του φετινού χειμώνα για την Αττική. 

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές της να μη ξεπερνούν, στα δυτικά και τα νησιά, τους 8-9 βαθμούς Κελσίου και τους 3-5 στα ηπειρωτικά.

Σήμερα Τρίτη οι άνεμοι θα πνέουν πολύ ισχυροί, με βόρειες/βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση 5-7 Μποφόρ στην ηπειρωτική χώρα και 8-9 στο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν προς το απόγευμα της Τρίτης.

Η χιονόπτωση στην περιοχή του Αιγαίου θα εξακολουθήσει και την Τετάρτη -αν και με μικρότερη ένταση. Το χιόνι θα σταματήσει εντελώς την Πέμπτη και από την Παρασκευή προβλέπεται πως θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας.

Πολύ δύσκολη ημέρα για την Κρήτη 

Στην Κρήτη από τις πρώτες πρωινές ώρες εντείνεται η κακοκαιρία με τα συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων να βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι αλλά και τον πάγο. Επιχειρήσεις καθαρισμού βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο οδικό δίκτυο από Σκαλάνι προς Βιάννο, στο δρόμο προς Αγία Βάρβαρα, στο δρόμο προς το Κράσι, αλλά και τον Κρουσώνα.

Ο αντιπεριφερειαρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις. Μέτρα προσωρινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας εχουν ληφθεί στο νόμο Χανίων, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Φουρνέ-Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Ζούρβας, η επαρχιακή οδός Χανίων-Κοντοπούλων-Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Δρακώνας Κεραμειών, η οδός Βασιλείου Πούλακα στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Περιβολίων έως την τοπική κοινότητα Θερίσσου και η εΕπαρχιακή οδός Χανίων-Ομαλού στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Λάκκων έως Ομαλό.

Επίσης κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Βρυσσών-Χώρας Σφακίων στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Αλίκαμπου έως Χώρα Σφακίων, η επαρχιακή οδό Χανίων-Παλαιοχώρας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Βουκολιών έως την τοπική κοινότητα Καντάνου και η επαρχιακή οδός Χανίων-Σούγιας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Χλιαρού έως την τοπική κοινότητα Ροδοβάνι.

Στο νομό Ρεθύμνης η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Γερακαρίου(Δήμου Αμαρίου)- Σπηλίου(Δήμου Αγίου Βασιλείου), την επαρχιακή οδό Αμνάτος(Δήμου Ρεθύμνης)-Αρκάδι(Δήμου Ρεθύμνης) και την επαρχιακή οδό Πατσός-Μέρωνα Δήμου Αμαρίου. Στο νομό Ηρακλείου αντιολισθητικες αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο ύψος δημοτική ενότητα Κράσι και την επαρχιακή οδό Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος δημοτική ενότητα Γωνιές(Δήμου Μαλεβιζίου). Τέλος στο νομό Λασιθίου χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου-Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Ζενίων μέχρι τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Χιονοπτώσεις και σήμερα στα Δωδεκάνησα 

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε σχεδόν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, χωρίς, ευτυχώς, να προκληθούν σοβαρά προβλήματα, ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες επικράτησαν στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η χιονόπτωση στο νησί της Ρόδου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, από χθες το βράδυ, με την συνδρομή της αστυνομίας και εθελοντών έκλεισε τους δρόμους προς τις ορεινές περιοχές του Αταβύρου και του Προφήτη Ηλία και απαγόρευσε την κυκλοφορία.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν και σε πιο πεδινές περιοχές, σε αρκετές από τις οποίες είχε να χιονίσει εδώ και δεκαετίες. Προβλήματα μικρής έκτασης σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο, ενώ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και σε περιοχή γύρω από την πόλη στο νησί της Κω.

Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να παραμένουν σε επιφυλακή, αφού αναμένονται νέες χιονοπτώσεις το απόγευμα.

Αναλυτικά το δελτίο καιρικών συνθηκών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Τρίτη 25/01/2022

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 25-01-2022

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές

της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 9 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι – απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί το πρωί τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία απο -10 (μείον 10) έως -01 (μείον 1) βαθμό Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές και από το βράδυ στις Κυκλάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές και από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 26-01-2022

Σε νότια Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη νεφώσεις με χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, θα διατηρηθεί όμως σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 07 με 09 βαθμούς. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά στους -04 με -07 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία τοπικά στους -13 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΕΜΥ