Από τις 7 το πρωί η διάθεση των self test στα σχολεία για όσους δεν τα προμηθεύτηκαν - Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Ανοίγουν αύριο, Δευτέρα 10/1 τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με τους μαθητές να καλούνται να κάνουν τρία self τεστ την πρώτη εβδομάδα.

Λόγω, ωστόσο, της αυξημένης ζήτησης, καταγράφηκαν ελλείψεις, ιδιαιτέρως στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί να μην καταφέρουν να τα προμηθευτούν.

Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα self test θα μπορούν να το προμηθεύονται από τα σχολεία τους. Σε νέα οδηγία του, όμως, διευκρινίζει ότι το self test δεν θα γίνεται εντός της σχολικής μονάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με περισσότερα self test από το απόθεμα του κράτους. Υπολογίζεται ότι υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Ήτοι πάνω από 1 εκατομμύριο τεστ στις σχολικές μονάδες ολόκληρης της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.

Την ίδια ώρα οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στον ANT1 είπε ότι το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test και ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της δωρεάν διανομής τους.

Ποια η διαδικασία για τους μαθητές – εκπαιδευτικούς που δεν προμηθεύτηκαν τα self test

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το πρωί της Δευτέρας όποιος γονιός, μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν κατάφερε να προμηθευτεί με self test θα μπορεί να προσέρχεται στο σχολείο από τις 7 το πρωί.

Στο σχολείο θα βρίσκεται ο διευθυντής ή κάποιος εκπαιδευτικός που θα δίνει το απαραίτητο self test. Ωστόσο, το self test δεν θα γίνεται στο χώρο του σχολείου αλλά οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν το τεστ εκτός σχολείου και μόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα μπορούν να μπουν και πάλι στο χώρο του σχολείου.

Παράλληλα, θα πρέπει να δηλώσουν το αρνητικό αποτέλεσμα και στη σχετική πλατφόρμα.

Οι τρεις βασικές αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν αύριο στις σχολικές αίθουσες με αυστηρά μέτρα στη «σκιά» της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον».

Επιγραμματικά, προβλέπονται εξής  τρεις βασικές αλλαγές:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Αυτός ο ενισχυμένος έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν από την έναρξη του σχολείου και στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test.
  2. Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self τεστ, δηλαδή συνολικά τρία self τεστ δωρεάν την εβδομάδα.