Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων - Κλείδωσε η 10η Ιανουαρίου με αυστηρότερα πρωτόκολλα

Στη σκιά της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, που θα κάνει και τη σχετική εισήγηση ως προς το χρόνο και τον τρόπο, από την άποψη της υγειονομικής ασφάλειας, είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 και αργότερα στις 16:00 θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης σημείωσε ότι ανοιχτά σχολεία με πολλά τεστ σημαίνει μέτρα προφύλαξης και μέτρα ανίχνευσης για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών.

“Ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν, στα σχολεία μειώνονταν” είπε ο κ. Κόπτσης και πρόσθεσε “Δεν είναι τυχαίο από τα 32 εκατ. self test που διανεμήθηκαν στη χώρα το 1/3 δόθηκε στην εκπαίδευση και το 85% των μαθητών που ανιχνεύτηκαν θετικοί βρέθηκαν από αυτά τα τεστ. Μετά τις γιορτές που κλείσανε τα σχολεία, αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 49%» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ανοιχτά σχολεία με πολλά τεστ σημαίνει μέτρα προφύλαξης και μέτρα ανίχνευσης για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών.

Η κυβέρνηση προκρίνει την 10η Ιανουαρίου για την επαναλειτουργία των σχολείων, ημερομηνία που φέρεται να έχει ήδη “κλειδώσει” ενώ οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν  στην αλλαγή των πρωτοκόλλων που ίσχυαν με την μετάλλαξη “Δέλτα” καθώς η νέα παραλλαγή της νόσου εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

  • Το βάρος αναμένεται να δοθεί στην αύξηση των ελέγχων και την αλλαγή του πρωτοκόλλου που ακολουθείται σε περίπτωση κρούσματος σε ένα τμήμα. Εξετάζεται εάν θα μειωθεί το ποσοστό των κρουσμάτων σε ένα τμήμα πιθανότατα στο 30%–, βάσει του οποίου θα αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία του τμήματος. Με τα ισχύοντα, για να συμβεί αυτό πρέπει να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών.
  • Επίσης αναμένεται να αυξηθούν τα self – test από 2 σε 3 την εβδομάδα – Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη – και όλοι οι συμμαθητές στο τμήμα του μαθητή που νόσησε να κάνουν rapid test. Τώρα μόνον οι ανεμβολίαστοι κάνουν rapid και οι εμβολιασμένοι self test, ενώ εξαρτάται και εάν κάθονται κοντά στο θρανίο του νοσήσαντος μαθητή.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε χθες μιλώντας στην “Κ” ότι με ανοιχτά τα σχολεία ο έλεγχος των μαθητών είναι μεγαλύτερος και τα μέτρα τηρούνται με μεγαλύτερη σχολαστικότητα σε σχέση με την περίοδο που τα παιδιά είναι εκτός σχολείου. Η ίδια επεσήμανε ότι  τρία δεδομένα συνηγορούν στη διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων:

1. μέσα στις τάξεις οι μαθητές φορούν απαρέγκλιτα τις μάσκες τους, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται όταν οι μαθητές βγαίνουν για παιχνίδι ή για διασκέδαση με τους φίλους τους.

2. όταν τα σχολεία λειτουργούν διά ζώσης γίνονται συστηματικά τεστ στους μαθητές

3. ισχύει ειδικό πρωτόκολλο αυστηρών ελέγχων όταν υπάρξει κρούσμα στην τάξη.