Προειδοποίηση Χατζηχριστοδούλου: H Όμικρον θα επικρατήσει έως 15 Ιανουαρίου - Περίπου 10.000 κρούσματα ημερησίως

Mη ενθαρρυντική είναι η πρόβλεψη που έκανε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, για την πορεία της πανδημίας και τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα.

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής είναι 33 και άλλα 98 είναι ύποπτα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης, ο καθηγητής ανέφερε ότι τα πραγματικά κρούσματα της Όμικρον είναι πολύ περισσότερα από 130.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε λόγο για 5 κρούσματα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα με ειδικό PCR τεστ για την Όμικρον.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από ταξίδια, εξήγησε και πρότεινε όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μένουν λίγες μέρες καραντίνα. «Αν έχουμε πολλές εισαγωγές στη χώρα, θα έχουμε και πολλά κρούσματα».

Ερωτηθείς για την πορεία της παραλλαγής Όμικρον, εκτίμησε ότι θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.

«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα», τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.

Τέλος, ζήτησε τήρηση των νέων μέτρων κατά την περίοδο των εορτών και εκτίμησε ότι το lockdown δεν είναι λύση.