Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού λόγω της υπερμεταδοτικότητας της. Την ανησυχία εντείνει βεβαίως και το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη λίγες ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες θα αυξήσουν τις κοινωνικές επαφές τους και θα πραγματοποιήσουν ταξίδια.
Ήδη χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν μέτρα, αλλά και αυστηρά lockdown, ενώ και στις ΗΠΑ σήμερα ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς που θα ταξιδέψουν στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου και να φοράνε μάσκα σε δημόσιους χώρους με πολυκοσμία ώστε να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να ήταν σήμερα κάτω από τις 3.000, οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνωμένων όμως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς ανήλθαν σε 91 και 662 αντίστοιχα, τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες για είσοδο στη χώρα.
«Εμβολιαστείτε» το μήνυμα των ειδικών – Φόβοι για μεγάλη διασπορά μετά τις γιορτές
Στο Μέγαρο Μαξίμου, την Κυριακή έγινε μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σωτήρη Τσιόδρα, συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα και παρότι δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, που θα αφορούν κυρίως στην επέκταση του testing, διευκρινίστηκε πως σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις δεν θα έχουμε εντός της ερχόμενης εβδομάδας, της εβδομάδας των Χριστουγέννων δηλαδή, αλλά ίσως λίγο αργότερα.
Το σχέδιο αντί Όμικρον για τις γιορτές, τίθεται πάντως σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για σχέδιο που αφορά στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Έλεγχοι καρουζέλ μάλιστα. Κυκλικοί και επαναλαμβανόμενοι σε εμπορικούς δρόμους και καταστήματα, εμπορικά και εστίασης, ώστε κανείς να μην επαναπαύεται ρισκάροντας την μη τήρησή τους.
Θάνος Πλεύρης: «Η Όμικρον θα επικρατήσει και στη χώρα μας»
Απαντώντας στο αν αναμένονται νέα μέτρα και στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα.
Μανωλόπουλος: Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα
Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σχολιάζοντας την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον τόνισε σήμερα ότι «οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα».
«Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Όμικρον, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Η Όμικρον μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι΄ αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, μπορεί να μην εφαρμοστεί ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, το στέλεχος Όμικρον ξεπερνά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον εμβολιασμό, μειώνει δηλαδή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο παραμένει αρκετά αυξημένη για τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί και να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.
Γώγος: Η κατάσταση με τη μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να γίνει δραματική
Την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Όμικρον εξέφρασε και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον. Και τη Δέλτα φυσικά, γιατί η Δέλτα είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας. Αλλά δυστυχώς η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, επειδή εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για την έλευσή του. Όλους μας φοβίζει η Όμικρον και στην Επιτροπή το συζητάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κι έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού ο ιός, δηλαδή μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», δήλωσε ο κ. Γώγος στην εκπομπή «Καλημέρα» στο ΣΚΑΪ.
Όπως επισήμανε η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, όπως συμβαίνει στην Αγγλία και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό με τον εμβολιασμό είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση προκειμένου να αποφευχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι με την τρίτη δόση η αύξηση των αντισωμάτων που προκαλείται, περίπου 20-25 φορές παραπάνω από αυτά που είχαμε, δημιουργεί ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας για τη μόλυνση, αλλά πάρα πολύ υψηλό, πάνω από 80% έναντι της βαριάς νόσου, της διασωλήνωσης και του θανάτου. «Άρα αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος το εμβόλιο και πρέπει όσοι δεν έχουν κάνει, να κάνουν την πρώτη και δεύτερη δόση φυσικά γιατί υπάρχουν περίπου 300.000-400.000 πολίτες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και φυσικά την τρίτη δόση για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει», υπογράμμισε.
Βασιλακόπουλος: Δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές – Ρεβεγιόν με ενισχυτική δόση και test
Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του σήμερα στο Mega χαρακτήρισε δεδομένα ένα νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές. ««Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά την ύφεση στην οποία είμαστε τώρα ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του κύματος στην Ελλάδα.
Περάσαμε την κορυφή αυτού του κύματος πριν λίγες βδομάδες και είμαστε σε μερική αποκλιμάκωση. Εξαρτάται από εμάς πότε θα έρθει το επόμενο κύμα στην Ελλάδα με την Όμικρον. Αν κερδίσουμε το χρόνο που μας δίνεται με τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, σπεύσουμε να κάνουμε την 3η δόση, αυξηθεί το ποσοστό καινούργιων δόσεων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε όταν έρθει η Όμικρον, που θα έρθει και θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο ίδιος για όσα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα σε σχέση και με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Διαβάστε ακόμα: Πλεύρης: «Δε θα αλλάζαμε κάτι αν είχαμε στα χέρια μας τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»