H ενημέρωση γονέων για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών (Video)

Έχουν ξεπεράσει από χθες το πρωί τις 29.000 τα ραντεβού για τον εμβολισμό των παιδιών 5-11 ετών και τα 75 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, που έχουν ορισθεί να φιλοξενήσουν το πρόγραμμα, είναι έτοιμα  την έναρξη της διαδικασίας αύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Από τις αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές, καθώς η χώρα μας θα έχει προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες παιδικών εμβολίων. «Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μεγαλύτερος αν νοσήσουν από τον κορονοιό παρά από το εμβόλιο», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέροντας ως παράδειγμα το λεγόμενο «πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο». Για τα παιδιά 5-11 ετών η χώρα μας έχει παραλάβει 60.000 δόσεις σκευασμάτων της Pfizer/Biontech.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας. Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 5 σημεία. Στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστεί το σχέδιο της πρώτης και δεύτερης δόσης.

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει
“Η επιλογή ενός γονέα δεν είναι απλά να εμβολιάσει το παιδί του ή όχι. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε ένα πολύαποτελεσματικό εμβόλιο ‘η στο να ρισκάρει ο γονέας να νοσήσει το παιδί του (…) τα παιδιά έχουν μεγάλες κοινωνικές συναναστροφές και αργά ή γρήγορα τα περισσότερα θα κολλήσουν. Ειδικά αν επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον, που φαίνεται ότι είναι πολύ μολυσματική, αυτό θα συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο με την κυκλοφορία της Δέλτα. Και ίσως να μην το πάρουν καν είδηση λόγω της πιθανής ασυμπτωματικότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ένα παιδί δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Προβλήματα μακροχρόνιας νόσου Covid έχουν αναφερθεί και σε ορισμένους ασυμπτωματικούς” καταλήγει ο Ηλίας Μοσιαλος.

Τη σημασία του εμβολιασμού και στα μικρότερα παιδιά αλλά και πρακτικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς τους ανέλυσε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Τι ανέφερε για το ενδεχόμενο της 4ης δόσης. Η ηλικιακή ομάδα 75 – 79 έγινε η πρώτη που έσπασε το φράγμα του 90% στην εμβολιαστική κάλυψη.

«Τα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία στα ίδια τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο και θα συμβάλουν στην μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και την προστασία των μεγαλύτερων», ανέφερε η κα Θεοδωρίδου  και πρόσθεσε ότι εμβολιασμός των παιδιών θα είναι σημαντικός και στην πρόληψη των μεταλλάξεων, ενώ υπενθύμισε ότι η νόσος στα παιδιά είναι με ήπια, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και για αυτά.

Η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε  ότι στο εμβόλιο περιέχεται το ένα τρίτο του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και η χορήγηση γίνεται σε 2 δόσεις, με ενδιάμεσο κενό 21 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη δόση.

Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός COVID δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταθεί εμπόδιο για τον τακτικό εμβολιασμό, τον οποίο πρέπει να κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους.

Αυτή την ώρα, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου απαντούν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας.

Αθήνα 984