Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα ραντεβού για τη 3η δόση για όλους όσοι έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη 2η

Το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου 2021, ανοίγει η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, για τον έγκαιρο προγραμματισμό ραντεβού για την 3η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση. Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna.

Η λεγόμενη αναμνηστική-ενισχυτική δόση γίνεται αποκλειστικά με εμβόλιο mRNA της Pfizer ή με την μισή δόση του εμβολίου της Moderna, ενώ σημειώνεται ότι η 3η δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και γίνεται και στη δική τους περίπτωση με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση), ή και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, με δυνατότητα επιλογής.

Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται έναν  μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Η χορήγηση τρίτης δόσης ξεκίνησε στη χώρα μας το Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο 6 μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Γι’ αυτό και το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους (δύο δόσεις) άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, περιθώριο ένας μήνας για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.