Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας από τη Δευτέρα- Σε ποιους χώρους μπαίνει πλήρες «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, τα οποία αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 22/11, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με βάση όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του, ελεύθερη είναι η πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων -πάντοτε με τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας- σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μέσα μεταφοράς.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα του λιανεμπορίου, να πηγαίνουν στα κομμωτήρια, να πάνε στη δουλειά τους και να καθίσουν σε ανοιχτούς χώρους εστίασης με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ.

Για τους εμβολιασμένους, αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Lockdown για ανεμβολίαστους σε εστιατόρια, γυμναστήρια και γήπεδα

Την ίδια ώρα, απαγορεύεται η πρόσβαση σε ανεμβολίαστους πολίτες σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα και κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις και συνέδρια, αλλά και γυμναστήρια και γήπεδα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από τις 13/12 το πιστοποιητικό εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα είναι έγκυρο μόνο μετά και την τρίτη δόση και εφόσον έχει παρέλθει το επτάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Με βάση τον πίνακα που ανήρτησε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η πρόσβαση των ανεμβολίαστων περιορίζεται σε αγορές τροφίμων, φαρμακεία – αστικές μετακινήσεις. Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

Ο κ. Σκέρτσος προχώρησε επίσης, μέσω της ανάρτησής του, στη διευκρίνιση ότι από τις 13 Δεκεμβρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, εφόσον έχουν παρέλθει επτά μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.