Κορωνοϊός: Μεγάλο το ποσοστό εμβολιασμένων στις ΜΕΘ - Σπεύστε για την 3η δόση εμβολίου

Έκκληση προς όλους τους πολίτες- που έχει παρέλθει ο εξάμηνος εμβολιασμός τους- να πραγματοποιήσουν την 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ανοσοποίηση και να μειωθούν τα κρούσματα, απηύθυναν την Πέμπτη τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, όσο και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, σε συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους του τύπου.

 

Η εκπαίδευση άριστο μοντέλο ελέγχου της διασποράς

Οι δύο καθηγητές, έδωσαν λεπτομερή στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμένων με το κάθε εμβόλιο, για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για τους θανάτους και για το επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας των σχολείων, καθώς λόγω αυξημένης ιχνηλάτησης και διενέργειας τεστ, υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και επομένως έλεγχος της διασποράς.

Επίσης, πάνω από το 85% των κρουσμάτων στα σχολεία, προκύπτουν από τη διενέργεια των self test. Η εκπαίδευση δηλαδή, αποτελεί αυτή την στιγμή στη χώρα, ένα άκρως επιτυχημένο μοντέλο ελέγχου της διασποράς, πολύ περισσότερο ακόμη και από την ενδοοικογενειακή επαφή και σε σύγκριση με τους χώρους εργασίας, τα Σούπερ Μάρκετ αλλά και τα Μέσα Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους σε ποσοστό περίπου 70%, το τελευταίο διάστημα, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών, δηλαδή τις πιο παραγωγικές ηλικίες και αυτές που βρίσκονται σε κινητικότητα. Για τον λόγο αυτό, έχει ιδιαίτερη αξία, ο άμεσος εμβολιασμός με την 3η αναμνηστική δόση, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.
Στο Ισραήλ μάλιστα επήλθε μείωση του πανδημικού κύματος με την 3η αναμνηστική, ή ενισχυτική δόση, σύμφωνα με τον καθηγητή Ζαούτη.

Μειώνεται ο δείκτης θετικότητας

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες, παρά το γεγονός των ιδιαίτερα αυξημένων τεστ, ο δείκτης θετικότητας άρχισε να κατεβαίνει, υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση. Στις ΜΕΘ σήμερα το 11% είναι εμβολιασμένοι και το 89% ανεμβολίαστοι, το στοιχείο αυτό όμως, δεν συνδέεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά με τη συνοσηρότητα, την ηλικία και πόσο διάστημα έχει παρέλθει μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Ο καθηγητής Ζαούτης τόνισε, πως σύμφωνα με το CDC, δεν θεωρείται δείκτης ανοσίας τα αντισώματα και γι’ αυτό, δεν πρέπει να δίνουμε τόσο βάρος στα αντισώματα.

Δεν υπάρχει ενιαία καταγραφή θανάτων στην ΕΕ

Σε άλλο σημείο της παρουσίασης, ο πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενιαίος αριθμός καταγραφής θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι κάτι που απασχολεί την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα ο ίδιος σκέφτεται να παρέμβει για το ζήτημα.

Για παράδειγμα, στη Βρετανία εάν ένας ασθενής καταλήξει μετά από 28 ημέρες νοσηλείας σε ΜΕΘ, τότε ο εν λόγω θάνατος, δεν χαρακτηρίζεται θάνατος από COVID. Στην Ισπανία είναι 30 οι ημέρες. Στη Δανία και στη Σουηδία καταγράφουν τους θανάτους, εφόσον η διάγνωση της COVID έχει γίνει με μοριακό τεστ (PCR).

Η Ελλάδα ακολουθεί την καταγραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δηλαδή ο ασθενής που θα καταλήξει- όσο διάστημα και εάν νοσηλευθεί σε Μονάδα- καταγράφεται ως θάνατος από COVID.

Αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις- που αποτελεί παράγοντα κινδύνου από παρατεταμένη παραμονή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας- η νέα ηγεσία του ΕΟΔΥ αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος το επόμενο διάστημα. Ήδη το θέμα αυτό, έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα έχει εκπονήσει και το μεταπτυχιακό του στο πεδίο αυτό.

Ας δούμε στη συνέχεια, στοιχεία από πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με τα ποσοστά των κρουσμάτων με Covid σε εμβολιασμένους, σε σχέση με τα εμβόλια που έχουν πραγματοποιήσει:

Συγκεκριμένα την Κυριακή 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσα τους και εμβολιασμένοι πολίτες από τους οποίους προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

Στην ηλικιακή ομάδα 18-39

 

To 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Κάτω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόσησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της JJ. Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.

 

Στην ηλικιακή ομάδα 40-59

 

Το 40% είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της JJ. Συνολικά οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.

 

Στην ηλικιακή ομάδα 60-79

 

Ποσοστό μικρότερο του 20% είχε εμβολιαστεί με Pfizer. Αγγίζουν το 40% όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca. Πάνω από το 10% με Moderna. Πολύ μικρότερο του 10% με JJ. Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.

Πάντως σύμφωνα με τους κ.κ. Ζαούτη και Παρασκευή, τα παραπάνω στοιχεία δεν συνδέονται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.